Massaal verzet Sprang tegen bedrijvenpark
De inwoners van Sprang-Capelle blijven zich massaal verzetten tegen het nieuwe bestemmingsplan voor het bedrijvenpark de Berkhaag.
Dat blijkt uit de ongeveer negentig bezwaren van buurtbewoners en bedrijven die zijn ingediend bij Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. Zij vragen GS met klem aan hun bezwaren tegemoet te komen en het omstreden bestemmingsplan, dat door de raad van Waalwijk in november ongewijzigd werd vastgesteld, niet goed te keuren.
Op 17 maart buigen GS zich over het plan. De buurtbewoners zeggen in hun brief het onbegrijpelijk te vinden dat in het bestemmingsplan slechts een afstand van 5 meter staat aangegeven tussen de bedrijfshallen op de Berkhaag en de aangrenzende woonwijk. Dat zou een afstand moeten zijn van minstens 20 meter, overeenkomstig de uitgestippelde zones op de cultuurhistorische waardenkaart van de provincie. Een afstand van minder dan 5 meter kan ernstige gevolgen hebben voor de omwonenden bij branden en explosies op het bedrijventerrein.
De bewoners pleiten voor het aanbrengen van een groenstrook van 100 meter als overgangszone tussen het bedrijventerrein en de woonwijk.
Zij attenderen er GS op dat de Berkhaag oorspronkelijk bedoeld was als een terrein voor kleinschalige en milieuvriendelijke bedrijven. Burgemeester en wethouders van de voormalige gemeente Sprang-Capelle zouden bij de verkoop van grond daar rekening mee hebben gehouden. Dat stond in de toelichting bij het bestemmingsplan. Dat is niet gebeurd.
Veel ondernemers op de Berkhaag voelen zich gedupeerd doordat hun bedrijf is ingedeeld in een lagere milieucategorie. Zij worden daardoor in ernstige mate in hun mogelijkheden beperkt. De Sprangenaren uiten in hun bezwaarschriften aan GS ook kritiek op de wijze waarop de gemeenteraad van Waalwijk het bestemmingsplan heeft vastgesteld.
Zo heeft de gemeente op 13 juni vorig jaar in Sprang-Capelle een hoorzitting gehouden over de Berkhaag. De voorzitter van de raadscommissie bestemming, beheer en inrichting zegde toe dat er nog een extra voorlichtingsbijeenkomst zou volgen over de Berkhaag voor buurtbewoners en ondernemers. Dat is niet gebeurd. De belanghebbenden kregen van de gemeente ook geen enkele reactie meer op de vragen en opmerkingen tijdens de hoorzitting van 13 juni.
Buurtbewoners en ondernemers vinden dat het gemeentebestuur ook op andere punten nalatig is geweest in de communicatie met belanghebbenden. Bovendien zijn alle bijna negentig bij de gemeente ingediende bezwaarschriften van tafel geveegd en is in het bestemmingsplan niets gewijzigd.