Binnenland

Kliklijn criminaliteit levert goede tips op

De anonieme kliklijn, waar burgers informatie kwijt kunnen over criminaliteit, blijkt opvallend goed te werken. Dat meent het Nationaal Platform Criminaliteitsbestrijding (NPC).

ANP
20 February 2003 09:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:08

Bij de kliklijn kwamen het afgelopen halfjaar ruim 25.000 meldingen binnen. Daarvan bleek 18 procent bruikbaar.

De Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken steken samen 1 miljoen euro in het zogenoemde project Meld Misdaad Anoniem. „Deze lijn lijkt echt een meerwaarde te hebben”, concludeerde R. Smulders van het projectbureau woensdag. „Uit de reacties blijkt dat er via de lijn 0800-7000 informatie is binnengekomen die bijvoorbeeld de politie op een andere wijze nooit had kunnen achterhalen.”

Vier van de tien meldingen hebben tot nu toe betrekking op drugshandel en dan met name op het bestaan van hennepkwekerijen. „Het gaat dan meestal om grote kwekerijen met duizenden planten”, licht Smulders toe. „Dit veroorzaakt vaak overlast in de buurt en kan gevaarlijke situaties veroorzaken in gebouwen: brandgevaar, aantasting van de constructie en de aanwezigheid van wapens.”

Volgens Smulders is het opvallend dat mensen uit het criminele milieu zich vaak tot de tiplijn wenden, met het doel om de concurrentie uit te schakelen. Ook noemt hij twee voorbeelden van voorgenomen afrekeningen in het criminele circuit. „We hebben op die informatie kunnen inspelen en ervoor kunnen zorgen dat die liquidaties in ieder geval niet hebben plaatsgevonden”, aldus Smulders.

Ook kwam er het afgelopen halfjaar een tip binnen dat er een crimineel uit een gevangenis zou worden bevrijd. Deze persoon is vervolgens overgebracht naar de extra beveiligde gevangenis in Vught, aldus Smulders.

Burgers leveren de meeste tips. Naast informatie over drugshandel gaat een op de tien meldingen over illegalen. Andere tips die vaak binnenkomen gaan over verzekeringsfraude, diefstal, illegaal vuurwerk en moord en doodslag. Smulders: „Zo is uiteindelijk een zestien jaar oude moordzaak in Groningen opgelost, mede met behulp van de informatie die bij deze lijn binnenkwam.”

Het blijkt te gaan om de zogenoemde Damsterdiepmoord. In juli 1986 werd de toen 34-jarige Wietske Bauer uit Leeuwarden aangetroffen in het Damsterdiep in de buurt van Groningen. In oktober 2002 kreeg justitie pas de verdachte in het vizier. De man zat toen al enige tijd vast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer