Christenen Jakarta in schuilkerken
In Jakarta zijn veel christenen gedwongen hun toevlucht te nemen tot schuilkerken. Het verkrijgen van vergunningen voor een eigen kerkgebouw lijkt onbegonnen werk, zo ervaarden protestantse kerken in Depok en Noord-Jakarta.
Buurtbewoners protesteerden zaterdag in de volksbuurt Sunterjaya in Noord-Jakarta tegen het plan van een christelijke stichting om een protestantse kerk, school en kliniek te bouwen. De stichting beschikt over de benodigde vergunningen, maar de bouw is nu onzeker.Zelfs de grootste protestantse kerk in Indonesië stuit op soortgelijke problemen. De Huria Kristen Batak Protestantse Kerk kreeg het de afgelopen maanden aan de stok met de burgemeester van Depok, een voorstad van Jakarta.
Veel kerkelijke gemeenten in Indonesië besluiten daarom zonder vergunning aan de slag te gaan. „Ook al heb je de juiste papieren en vergunningen, ze bieden geen enkele garantie”, aldus de protestantse predikant Gibson, die ertoe overging om zonder vergunning de Bethelkerk in Kemayoran Baru te openen.
De jonge predikant moet discreet te werk gaan. Kemayoran Baru is een volksbuurt in Zuid-Jakarta waar verschillende etnische en religieuze bevolkingsgroepen naast elkaar leven. „De realiteit is dat ik nooit een vergunning zou krijgen. Een officieel verzoek bij de lokale overheid is als het wakker maken van een leeuw. Het is een eindeloos traject. En daarbij komt dat zelfs kerken met vergunningen worden lastiggevallen.”
Gibson beheert een leeg, kaal gebouwtje waar op zondag de armste inwoners van de hoofdstad kunnen samenkomen. Bedelaars, straatmuzikanten en andere minderbedeelden vangt hij op en geeft hij te eten.
Maar de Sumatraanse predikant moet behoedzaam optreden. Hij heeft veel dreigtelefoontjes en sms’jes gehad. Er hangt bewust geen kruis in het gebouw. „Ze kunnen dus nooit zeggen dat het om een kerk gaat.”
Volgens Gibson onderhouden de kerkleden goede relaties met de buurtbewoners. „Tot dusver gaat het goed.”
Een gezamenlijk besluit uit 2006 van de ministeries van Godsdienst en Binnenlandse Zaken stelt dat voor de aanvraag van een bouwvergunning van een kerk of een andere religieuze gebedsplaats de toestemming nodig is van zestig personen van verschillende godsdiensten, van negentig kerkleden en van het interreligieuze forum FKUB.