Buitenland

Duitse rechter veroordeelt terrorist tot 15 jaar cel

De rechtbank van Hamburg heeft de Marokkaanse verdachte van terreur Munir al-Motassadeq woensdag tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechter zei bewezen te achten dat Al-Motassadeq medeplichtig is aan de moord op meer dan 3000 mensen, aan poging tot moord en aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Ook bevond de rechtbank de verdachte schuldig aan het lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Buitenlandredactie
20 February 2003 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 00:08

Het vonnis, dat overeenkwam met de eis van de officier van justitie, werd door de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, en door de families van de Amerikaanse slachtoffers ontvangen als een overwinning in de strijd tegen het internationale terrorisme. „Zij wilden gerechtigheid en die hebben ze nu gekregen”, zei advocaat Ulrich van Jeinsen. „Ze accepteren dat we in Duitsland een ander rechtssysteem hebben, en aangezien hij de maximumstraf kreeg, zijn ze tevreden.” Terwijl verdachten van de aanslagen in de VS de doodstraf riskeren, zal Al-Motassadeq volgens de Duitse wet minstens tien jaar van zijn straf moeten uitzitten.

Al-Motassadeq is wereldwijd de eerste die is berecht op beschuldigingen die rechtstreeks verband houden met de aanslagen in New York en Washington. Hij wordt beschouwd als een van de handlangers van de plegers van de aanslagen van 11 september 2001. Al-Motassadeq zou Mohammed Atta en de andere aanslagplegers van een Hamburgse al-Qaida-cel logistieke steun hebben verleend bij de voorbereiding van de aanslagen. Hij zou verder onderzoek naar de verblijfplaats van de zelfmoordpiloten hebben gehinderd.

Al-Motassadeq heeft toegegeven in 2000 een training ondergaan te hebben in een van de kampen van Osama bin Laden in Afghanistan en minstens zes van de in Hamburg wonende al-Qaida-leden te hebben gekend, onder wie de aanslagplegers Atta, Ziad Jarrah en Marwan al-Shehhi. Hij ontkent echter te hebben geweten van de aanslagen of te hebben meegewerkt aan de voorbereiding ervan. Hij gaat tegen de uitspraak in beroep.

De aanklagers voerden als bewijs aan dat Al-Motassadeq de volmacht had om via Al-Shehhi’s bankrekening de huur, het collegegeld en de energierekeningen te betalen, waardoor het leek alsof de kapers gewone studenten in Duitsland waren. Hij ondertekende ook het testament van Atta.

Een aantal andere mogelijke leden van de terreurcel vluchtte na 11 september weg uit Duitsland, maar Al-Motassadeq bleef in Hamburg. Hij verbleef sinds 1993 in Duitsland en trouwde er met een Russische vrouw. Hij zou in 1995 voor het eerst kennis hebben gemaakt met Mohammed Atta.

Het vier maanden durende proces tegen Al-Motassadek werd onder uiterst strenge veiligheidsmaatregelen gehouden. De beklaagde werd elke zittingsdag via een ondergrondse gang naar de rechtszaal gebracht.

Al-Motassadeq groeide op in de straten van Marakkech in een familie uit de middenklasse. Hij vertrok in 1993 naar Europa om te studeren. In Münster volgde hij taallessen. Twee jaar later verhuisde hij naar Hamburg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer