Moord Theo van Gogh herdacht
AMSTERDAM (ANP) – Enkele tientallen personen hebben maandagmiddag in Amsterdam–Oost de moord op filmmaker Theo van Gogh herdacht. Zij kwamen bij elkaar op de plek in de Linnaeusstraat waar de moslimextremist Mohammed B. hem op de ochtend van 2 november 2004 ombracht. Daarna was er nog een herdenking bij het beeld De Schreeuw in het nabijgelegen Oosterpark. Dat is opgericht ter nagedachtenis aan Van Gogh.
Op beide plekken legden de aanwezigen bloemen, cactussen of portretten van Van Gogh neer. Ook staken ze kaarsen aan. Bij De Schreeuw hielden ze ook een minuut stilte.De bijeenkomst was een initiatief van onder meer de stichting Vrienden Pim Fortuyn. Bij de herdenking in het Oosterpark waren ook de ouders van Van Gogh, Tweede Kamerlid Verdonk en voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Marcouch.
Verdonk noemde Van Gogh „de vleesgeworden vertegenwoordiger van het vrije woord". Ze zei dat hij „zich zou omdraaien in zijn graf" als hij zou zien hoe Nederland er nu aan toe is. Volgens haar zorgen groepen hangjongeren nog steeds voor problemen en zijn er nog steeds moslims die weinig met de Nederlandse samenleving hebben. „Laten we vandaag zeggen dat het genoeg is".
Marcouch waarschuwde dat het volgens hem broodnodige debat over de rol van de islam in de samenleving weer stilstaat. „De grootste fout die we nu kunnen maken is wegkijken. Zoals moslims denken dat homo’s niet bestaan als je het er niet over hebt, zo denken seculieren dat moslims wel weggaan als je het er niet over hebt". Hij riep moslims en niet–moslims op een vuist te maken tegen extremisten.
„Wij waarderen het dat er nog altijd mensen komen", zei de vader van Van Gogh. „Het gedachtegoed van Theo is niet verloren gegaan".
Verdonk noemde het overigens „schandalig" dat de gemeente Amsterdam niet zelf een herdenking heeft georganiseerd. „Ik ben benieuwd wat er was gebeurd als er een PvdA’er was vermoord".
De organisatie van de bijeenkomsten zei ook burgemeester Job Cohen te hebben uitgenodigd, maar die was daar niet op ingegaan. Wel aanwezig waren enkele leden van de rechts–extremistische organisatie Voorpost. De stichting Vrienden van Pim Fortuyn ontkende dat zij bij de organisatie waren betrokken.