Politiek

SP wil verbod op transport geiten

DEN HAAG (ANP) – De SP in de Tweede Kamer wil dat er per direct een verbod komt op het vervoer van geiten om de verspreiding van Q–koorts tegen te gaan. Als het aan de oppositiepartij ligt, blijft het transportverbod van kracht tot duidelijk is welke bedrijven al dan niet besmet zijn, zei Kamerlid Van Gerven zondag.

2 November 2009 06:54Gewijzigd op 14 November 2020 09:02
SP wil verbod op transport geiten. Foto ANP
SP wil verbod op transport geiten. Foto ANP

De Gezondheidsdienst voor Dieren meldde vrijdag op basis van nieuw onderzoek dat vermoedelijk tachtig van in totaal 360 melkgeitenbedrijven besmet zijn. „Het kabinet loopt achter de feiten aan zodat de epidemie zich sinds 2007 heeft kunnen uitbreiden. Er zijn nieuwe harde maatregelen nodig om te voorkomen dat het volgend jaar verder uit de hand loopt", aldus Van Gerven. De SP meent dat het kabinet tot dusver voorrang geeft aan economische belangen boven gezondheidsbelangen.De bacterie die Q–koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen, verspreidt zich door de lucht en maakte dit jaar al meer dan 2100 Nederlanders ziek. Zes mensen overleden eraan.

De SP en ook regeringspartij CDA willen dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer de verantwoordelijk ministers Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid) aan de tand wil voelen over de aanpak van Q–koorts. Klink gaf in het weekeinde aan dat Q–koorts een groot probleem is. De overheid brengt momenteel de risico’s van de Q–koorts in kaart, bijvoorbeeld voor zwangeren, en probeert via een nieuwe methode ook beter in beeld te krijgen hoeveel bedrijven besmet zijn.

Klink verwerpt het verwijt dat het kabinet meer oog heeft voor economische belangen. De volksgezondheid staat volgens hem voorop „zonder dat we nodeloos bedrijven gaan schaden", zei hij zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Maatregelen moeten volgens de bewindsman proportioneel zijn. Als vaccinatie werkt en op die manier de bron van besmetting wordt tegengegaan, is het ruimen van stallen disproportioneel, aldus Klink.

Hij wees er wel op dat de micro–organismen die de ziekte veroorzaken, al „zwaar" in het milieu zitten. Zelfs als de stallen verdwijnen of de hele besmette veestapel zou worden gedood, dan zijn die micro–organismen niet uit de lucht. Klink vindt dat zorgelijk, omdat het betekent dat we nog jaren met het probleem van de Q–koorts te maken kunnen hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer