Buitenland

Griep slaat hard toe bij Noren

De Mexicaanse griep heeft Noorwegen vast in zijn greep gekregen. Noorwegen is zelfs naar verhouding het zwaarst door het virus getroffen land in Europa, zo stelt de rijksdienst volksgezondheid in Oslo met bezorgdheid vast.

Van onze correspondent
30 October 2009 18:58Gewijzigd op 14 November 2020 09:01

Het virus eiste inmiddels al dertien levens. Het aantal officieel geregistreerde grieppatiënten is gegroeid naar ruim 2000. Dat betekent volgens dezelfde dienst dat er in werkelijkheid rond de 100.000 personen met dit influenzatype zijn besmet.Opvallend is daarbij dat in de directe buurlanden Zweden en Denemarken de cijfers stukken lager zijn. Daar wordt vooralsnog geteld in hooguit honderden in plaats van duizenden. Zweden bijvoorbeeld heeft 600 geregistreerde gevallen maar dubbel zo veel inwoners als Noorwegen.

De gezondheidsautoriteiten tasten over de oorzaak volledig in het duister. Niet minder opvallend is bovendien dat het virus ook fors blijkt toe te slaan onder varkens. Eerder deze maand bleken in één klap in de regio Trondheim acht bedrijven met H1N1 besmet, waardoor om verdere verspreiding te voorkomen in eerste instantie werd gegrepen naar het meest drastische middel: ruiming. Dat kostte enkele duizenden varkens het leven. Het aantal getroffen bedrijven is desondanks blijven groeien. Tot dusver gaat het om 29 stuks, ook in andere regio’s dan rond Trondheim, en over ruiming praat daarom niemand meer.

De autoriteiten zijn ervan overtuigd dat het virus door mensen op de varkens is overgebracht. „Dat dit kan is op zich niet verrassend, maar wat wel verbaast is dat het bij ons op zo’n grote schaal gebeurt. Zoiets is in nog geen enkel ander land gezien”, meent staatssecretaris van Landbouw Ola Heggem.

Dat de Noorse overheidsinstanties en de media daarom tegen de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in hardnekkig vasthouden aan de term varkensgriep is zo bekeken ook wel een beetje begrijpelijk.

Varkenshouders staan samen met de gebruikelijke risicogroepen, zoals personeel in de gezondheidszorg en mensen met bepaalde chronische ziektes, hoog op de prioriteitenlijst voor de vaccinatie tegen het virus. Een H1N1-prik is in principe echter voor iedereen beschikbaar. Zeven op de tien inwoners willen er wel een, ondanks de twijfel die er rond de veiligheid en effectiviteit van het vaccin is gerezen. De vaccinering draait inmiddels op volle toeren.

Naar de oorzaken van de atypische ontwikkeling van de Mexicaanse griep in Noorwegen wordt druk gezocht. Experts in de Noorse medische wereld sluiten niet uit dat binnen afzienbare tijd de epidemie ook in de rest van Europa in een tempoversnelling komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer