Hoogleraar pleit voor protonencentrum
LEIDEN (ANP) - Het bouwen van een centrum waar kankerpatiënten kunnen worden bestraald met protonen, gaat tussen de 100 en 150 miljoen euro kosten. Toch is Nederland het aan zijn stand verplicht om zo’n Holland Particle Therapy Centre te bouwen. Miljoenen Nederlanders kunnen er mee geholpen zijn.
Dat bepleit professor Corrie Marijnen vrijdag in haar intreerede als hoogleraar klinische radiotherapie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het LUMC, het Nederlands Kanker Instituut, het Erasmus Medisch Centrum en de Technische Universiteit Delft zijn al enige tijd bezig om een centrum voor protonentherapie van de grond te krijgen.Protonentherapie is een nieuwe manier van bestralen. In plaats van lichtdeeltjes schieten radiologen protonen af op de tumor. De zware deeltjes komen in de tumor tot stilstand en delen daar een gevoelige klap uit, zegt Marijnen. Zulke gerichte therapie is vooral gunstig als de te behandelen tumor op een gevaarlijke plek zit, zoals vlakbij of in een oog, in de hersenen of in het ruggenmerg.
Tot nu toe is wereldwijd ongeveer een half miljoen mensen behandeld met protonentherapie, maar er is volgens Marijnen nog heel weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten. Nederland is daar bij uitstek geschikt voor, stelt zij, omdat radiotherapeuten al heel goed samenwerken. Bovendien behoren de Nederlandse fysici tot de wereldtop. Het te bouwen protonencentrum zou een ideale plek zijn om wereldwijd toonaangevend onderzoek te doen.
In Nederland krijgt ongeveer de helft van de kankerpatiënten radiotherapie, al dan niet in combinatie met een operatie of chemotherapie. Hoewel de bestralingen steeds nauwkeuriger worden, zijn er toch nog steeds veel vervelende bijwerkingen. Het terugdringen van die bijwerkingen is de uitdaging van deze tijd, aldus Marijnen.