Kerk & religie

Aandacht voor kwestie-Irak in voorbede

De dreigende oorlog met Irak houdt de hele wereld bezig. In tal van steden zijn afgelopen dagen grote demonstraties gehouden. Wereldwijd hebben kerken de afgelopen weken verklaringen uitgegeven en standpunten ingenomen. In hoeverre was er zondag in kerken binnen de gereformeerde gezindte ook aandacht voor de crisis?

Kerkredactie
17 February 2003 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 00:08

Diverse predikanten laten weten dat zij hun preek niet hadden aangepast vanwege de oorlogsdreiging, maar wel in de voorbede aandacht geschonken hebben aan het wereldgebeuren.

Ds. B. van der Heiden, predikant van de gereformeerde gemeente te Alblasserdam: „De zorgen over de wereld komen op zeer geregelde wijze in de prediking terug. In de voorbede heb ik de oorlogsdreiging met Irak genoemd. Er is gevraagd of de Heere deze oorlog wil verhoeden, omdat er dan weer onschuldig bloed vergoten zal worden. Er zijn veel mensenlevens mee gemoeid. Ik heb ook mijn algemene zorg over de toenemende onrust in het Midden-Oosten. Natuurlijk is ook Israël hierbij weer volop in het geding.”

Ds. Tj. de Jong, hervormd predikant te Staphorst: „In de voorbede heb ik aandacht aan de dreigende oorlog geschonken. Er zijn er die dankbaar waren dat de uitkomst van de wapeninspecties een oorlog mogelijk zou afwenden. Het zou volgens hen een wonder Gods zijn als de oorlog er niet zou komen. Zo denk ik er niet over. In de voorbede is vooral gevraagd om Gods zegen. Dan is het echter niet uit te sluiten dat in de middellijke weg een oorlog gevoerd moet worden opdat de vijanden van de Heere en Zijn Woord vernietigd zouden worden. Gezien de feiten en de moeilijke gang van zaken rond Irak hebben we niet de vrijmoedigheid gehad om te zeggen dat de oorlog bij voorbaat afgewend zou moeten worden en de vrede zal blijven.”

Ds. T. Klok, predikant van de oud gereformeerde gemeente te Urk: „We hebben vorige week biddag gehad en toen is aandacht geschonken aan de dreigende oordelen in de wereld. Die mogen we niet afbidden maar aanbidden. Er is overal in de wereld dreiging en wat staat ons nog te wachten? De verwoesting is vast besloten. Ziende op alles, is het ook geen wonder dat de Heere doorgaat met Zijn oordelen.”

Ds. H. Russcher, hervormd predikant te Barneveld: „De oorlog met Irak heb ik niet genoemd in de prediking. Wel heb ik Gods leiding in het algemeen aan de orde gesteld. In de voorbede heb ik er wel aandacht aan besteed. Dat is overigens de afgelopen weken vaker gedaan. De centrale evangelisatiecommissie in Barneveld is nu bezig met de voorbereiding van een gebedsbijeenkomst, al is het moeilijk te zeggen wanneer hiervoor het juiste en strategische moment is. In de voorbede werd vooral gevraagd of de Heere een nieuwe oorlog wil verhoeden en of Hij de dreiging zal willen wegnemen. Het volk Israël is daarbij ook genoemd.”

Ds. J. Roos, predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Opheusden: „We hebben gisteren gesproken over Matthéüs 8:25: „Heere, behoed ons, wij vergaan.” Die uitspraak geldt voor een situatie waarin we in een storm van verwoesting verkeren, maar in het bijzonder in een tijd van dreiging van oorlog. Maar afgezien van alle oorlogsgevaren zitten wij allen in de levenszee en beuken de golven tegen ons scheepje. Dan wordt het een omkomen in onszelf en rijst de vraag welke verwachting er voor ons is. Het is donker in de wereld, maar dan donker in alle opzichten. We zijn in oorlog met de Heere en wat is onze toevlucht?”

Ds. J. M. J. Kieviet, christelijk gereformeerd predikant te Rotterdam: „In de preek is geen nadrukkelijke aandacht aan Irak geschonken, wel impliciet in het gebed. In de voorbede heb ik gebeden om vrede, maar ook om gerechtigheid. Je kunt in het geheel van de gemeente niet een politieke keuze doen, gezien de verscheidenheid van mensen en hun opvattingen. Als er binnenkort biddag zal zijn, zal de oorlog ongetwijfeld een plaats krijgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer