Kerk & religie

Het christendom als World Wide Web

Het christendom blijkt, op de drempel van de herdenking van honderd jaar wereldzendingsconferentie in Edinburgh (1910), grondig veranderd. Toch doet de stelling dat „het brandpunt van het christendom naar het Zuiden is verschoven” niet helemaal recht aan de werkelijkheid.

Kerkredactie
20 October 2009 16:58Gewijzigd op 14 November 2020 08:56
Martha Frederiks, oud-voorzitter van de Nederlandse Zendingsraad (NZR). Foto Erik Kottier
Martha Frederiks, oud-voorzitter van de Nederlandse Zendingsraad (NZR). Foto Erik Kottier

Dat schrijft Martha Frederiks, oud-voorzitter van de Nederlandse Zendingsraad (NZR), in haar voorwoord op het Jaarverslag 2007-2008 van de NZR. Het verslag draagt de titel ”The South Moving North – Veranderingen in de Wereldkerk”.Het Westen, in 1910 nog het hart van de „uitzendende beweging”, raakte sterk geseculariseerd. De slogan dat „het brandpunt van het christendom naar het Zuiden is verschoven” doet volgens dr. Frederiks echter niet helemaal recht aan de werkelijkheid. „Er is in deze gedachtegang nog steeds sprake van een centrum, alleen de locatie daarvan is verschoven.”

Met instemming verwijst zij naar het artikel van NZR-stafmedewerker Wilbert van Saane in het jaarverslag. Daarin „wordt gesproken over christendom als een World Wide Web: vele vormen van christendom die op een veelheid van manieren –soms langdurig, soms kortlopend, soms van Noord naar Zuid en soms Zuid-Zuid of Noord-Noord– met elkaar in contact staan. En in die veelheid van relaties is iedereen soms centrum, soms periferie.”

Uit het verslag blijkt ook dat de NZR zich verder wil bezinnen op de open brief van 138 moslimgeleerden, ”A Common Word between Us and You” (2007). Ook gaat de raad na of er, in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven, een interkerkelijk centrum voor Chinastudies kan komen.

De kredietcrisis is de NZR niet voorbijgegaan. „Eind 2008 moest worden geconstateerd dat de waarde van de beleggingen die aan het begin van het jaar nog 1,1 miljoen euro bedroeg, was teruggelopen naar 750.000 euro.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer