Jan van der Niet onderscheiden
De Nederlander Jan van der Niet heeft maandag in Jeruzalem de ”mayor-award” ontvangen voor zijn jarenlange inzet voor het psychiatrisch ziekenhuis Kfar Shaul in de Israëlische hoofdstad.
De mayor award (burgemeestersonderscheiding) wordt in Jeruzalem één keer per jaar toegekend aan instellingen of afzonderlijke personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad. Een commissie van drie leden, onder leiding van de internationaal bekende rabbijn Michael Melchior, stelt vast wie de onderscheiding krijgt.Jan van der Niet, een van de zes genomineerden, was vele jaren betrokken bij de verbouwing van het ziekenhuis Kfar Shaul.
Hij gaf leiding aan meer dan 400 vrijwilligers die een aantal weken of soms maanden van hun tijd voor de opbouw van dit ziekenhuis hebben gegeven. Mede daardoor is het gebouw, dat aanvankelijk enkele honderden Holocaustpatiënten herbergde, uitgegroeid tot een modern, gespecialiseerd psychiatrisch ziekenhuis.
Enthousiasme
In de raadszaal van het Jeruzalemse stadhuis, geheel gevuld met relaties van de genomineerden, reikte burgemeester Nir Barkat de prestigieuze onderscheiding onder groots ceremonieel uit. Onder de genomineerden waren ook enkele orthodoxe joden, een moslima en een overlevende van de Holocaust.
Bij de uitreiking van de decoratie aan Van der Niet sprak de burgemeester de volgende tekst uit: „Van der Niet, geboren in 1944 in Nederland, emigreerde in 1970 naar ons land. Opgeleid als gediplomeerd verpleegkundige, begon hij zijn vrijwillige activiteiten binnen de geestelijke gezondheidszorg in het kader van zijn werk in het psychiatrisch ziekenhuis Kfar Shaul vanaf 1980, en vervolgde zijn activiteiten met enthousiasme sinds zijn pensionering.
Hij gaf in het bijzonder aandacht aan Holocaustoverlevenden met psychiatrische problematiek. Het hoogtepunt van zijn activiteiten was de totstandkoming van het psychogeriatrisch centrum in Kfar Shaul.
Hij liet het niet bij de bouw van een pand dat met zijn hulp werd gerealiseerd voor de bejaarden in Kfar Shaul, maar bleef ook betrokken bij de ontwikkeling van therapeutische projecten voor de ouderen. Voor zijn activiteiten op brede schaal binnen de geestelijke gezondheidszorg ontvangt hij de onderscheiding van de burgemeester.”
Het applaus van de vele aanwezigen onderstreepte de waardering voor dit project van Joodse zijde.
Oorlogsslachtoffers
Jan van der Niet was gedurende al die jaren tussenpersoon voor de Stichting Werkgroep Kfar Shaul.
De stichting heeft met behulp van veel giften uit Nederland, waaronder ook grote bedragen uit acties van de Evangelische Omroep en het Reformatorisch Dagblad, het miljoenenproject kunnen realiseren.
De patiëntenpopulatie is sinds de start van de renovatie, dertig jaar geleden, sterk gewijzigd: van overlevenden van de Holocaust naar geriatrische patiënten in het algemeen, onder wie ook oorlogsslachtoffers van later datum.
Hoewel het Jeruzalemse ziekenhuis is voltooid, is de stichting nog in leven, want binnen de muren van Kfar Shaul dienen zich nog steeds kleine projecten aan.