Kerk & religie

„Predikant met zuur gezicht wint geen harten”

Van 15 tot en met 22 oktober vergadert in Christchurch, Nieuw Zeeland, de International Conference of Reformed Churches. Vijfentwintig lidkerken uit de hele wereld hebben afgevaardigden gestuurd. Doel is bemoediging en bezinning.

Ds. J. G. Schenau
20 October 2009 10:24Gewijzigd op 14 March 2023 12:34
Christchurch, Nieuw Zeeland. Foto P. Stalder
Christchurch, Nieuw Zeeland. Foto P. Stalder

In de Bijbel zijn mensen als omvallende dominostenen. Generaties gaan, generaties volgen. Wat jou beweegt en hoe jij beweegt, werkt door in het leven van anderen. In het moderne denken vormen mensen een zak knikkers. Als je die de ruimte geeft, raken ze elkaar hier en daar nog wel, maar verder zoekt elke knikker zijn eigen weg. Vrij maar eenzaam.Dit beeld kwam bij mij op toen dr. Nelson Kloosterman in Christchurch sprak over het gereformeerde geloofsgoed zoals het wordt uitgedaagd door het individualisme. Hij tekende het individualisme overtuigend als heersend in de westerse cultuur.

Hij ziet het ook steeds meer doordringen in de kerk. Namelijk daar waar persoonlijke bekering wordt gezien als het begin van de relatie tussen God en mens en waar prediking en eredienst eigen mening of gevoel moeten dienen.

Dr. Kloosterman bepleitte hernieuwde aandacht voor de reformatorische leer van verbond en kerk, de aanneming tot kinderen in Gods familie en de gemeenschap der heiligen. Als een antwoord op het diepste verlangen van een mensenziel in én buiten de kerk.

In de wandelgangen van de conferentie wordt genetwerkt, worden zorgen en bemoedigende ervaringen gedeeld. Ds. Yonson, een predikant uit Indonesië, vertelt dat in zijn land al duizend christelijke kerken zijn verwoest door radicale moslims. Toch glimlacht hij, want „een dominee met een lang gezicht zal geen harten winnen.”

Ook bemoedigingen hoor je. Zo geven Zuid-Afrikaanse afgevaardigden aan dat president Jakob Zuma weliswaar te veel vrouwen heeft, maar dat er voor de kerken met hem beter te praten valt dan met zijn voorganger Thabo Mbeki. Een Japanse collega weet dat de bekende koordirigent Maasaki Suzuki als lid van de Japanse Gereformeerde Kerk de zettingen schreef voor de Japanse versie van het Geneefse psalmboek. Hetgeen mij met nog meer vreugde zal doen luisteren naar Suzuki’s uitvoering van de Bachcantates.

Intussen laat mijn zoon via sms weten dat de DSB-bank op vallen staat. Die jongen weet dat zijn vader graag op de hoogte blijft van wat er in het goede vaderland gebeurt. Ik stel zijn bericht dus op hoge prijs. Wat ik minder op prijs stel, is dat ik het ontvang om halfvier ’s nachts. Blijkbaar had hij even niet aan het tijdsverschil gedacht.

Ds. J. G. Schenau is predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Goes. Donderdag deel 3.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer