Economie

Internet en world wide web jubileren

AMSTERDAM (ANP) – Oktober is een belangrijke maand voor het internet en het world wide web. Het internet bestaat veertig jaar en het plan voor een wereldwijde web (www) werd twintig jaar geleden gelanceerd.

20 October 2009 07:24Gewijzigd op 14 November 2020 08:56
Internet viert veertigste verjaardag. Foto ANP
Internet viert veertigste verjaardag. Foto ANP

Op 29 oktober is het veertig jaar geleden dat aan de Universiteit van Californië en Los Angeles (UCLA) een netwerk tussen computers tot stand werd gebracht. De man die dat wist te bereiken, is de nu 75–jarige computerwetenschapper Leonard Kleinrock. De Amerikaan stuurde een berichtje van zijn computer op de UCLA naar een collega van het onderzoeksinstituut SRI aan de Universiteit van Stanford.Was het internet in zijn kinderjaren eigenlijk alleen een soort e–mailsysteem voor het uitwisselen van berichten, in 1989 ging er een nieuwe wereld open. Sir Timothy Berners–Lee (54) stelde een zogenoemd hypertextsysteem voor: gebruikers van het toenmalige internet konden documenten op het net plaatsen en verbindingen aanbrengen tussen deze documenten en dat zonder enige tussenkomst van een centrale administratie. Het World Wide Web (www) was geboren.

Een jaar later zag de eerste webbrowser het licht, de software waarmee de gebruiker het internet kon verkennen. Ook bouwde Berners–Lee in 1990 de eerste website, die liep op een server bij het CERN in Zwitserland, bekend van ’s werelds grootste deeltjesversneller. Berners–Lee was destijds bij CERN als freelancer werkzaam. Deze moeder van alle internetsites bestaat overigens nog: info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft de uitvinder van het www een eredoctoraat verleend dat hij dinsdag in ontvangst neemt. Berners–Lee krijgt het doctoraat „voor zijn essentiële bijdrage aan de ontwikkeling, introductie en groei van het World Wide Web dat diepgaande invloed heeft op het sociale, economische, culturele en publieke leven", aldus de universiteit. Volgens de VU is Berners–Lee „een rolmodel voor velen" omdat hij ondanks de vele weerstand tegen zijn idee toch wist te bereiken wat hem voor ogen stond.

Een wereld zonder internet is bijna niet meer voor te stellen. In 1995 waren er 16 miljoen gebruikers van het wereldwijde web, eind 2008 waren dat er 1,6 miljard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer