Scheringa: We zijn kapot gemaakt
De rechtbank van Amsterdam heeft maandagmorgen de DSB Bank van Dirk Scheringa failliet verklaard.
Afgelopen vrijdag gaf de rechtbank de bank uit Wognum nog een weekend respijt om overeenstemming te bereiken met een Amerikaanse overnamekandidaat, naar verluidt het Texaanse investeringsfonds Lone Star. Zondag bleek echter al dat die onderhandelingen op niets waren uitgelopen.Ook een laatste voorstel van DSB, een zogenoemd plan B, waarbij de tegoeden van spaarders deels zouden worden omgezet in aandelen, achtte de rechtbank „niet levensvatbaar omdat de daarvoor vereiste overheidssteun en medewerking van De Nederlandsche Bank (DNB) niet zijn toegezegd.”
Het ministerie van Financiën noemde de aannames van DSB bij het plan B vanmorgen „onvoldoende realistisch” en „niet overtuigend.”
We zijn niet failliet gegaan, we zijn kapot gemaakt", zei Dirk Scheringa tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van DSB in Wognum. Volgens Scheringa had zijn bank met hulp van De Nederlandsche Bank en 100 miljoen euro staatssteun kunnen worden gered.
„Maar er was geen enkele intentie om er met ons uit te komen", aldus de eigenaar en oprichter van DSB, die aangaf zelf ook bijna zijn hele vermogen kwijt te zijn door de ondergang van de bank. „Aan het einde van de week heb ik misschien alleen mijn huis nog".
De Amerikaanse kopers die DSB afgelopen weekeinde moesten redden, haakten volgens Scheringa zaterdagmiddag na overleg met de bewindvoerders plotseling af. „Daarna kregen we veel steun uit het hele land voor het Plan B, maar daar werd bij Financiën ook niet enthousiast op gereageerd". Financiën liet weten dat in alle scenario’s de risico’s voor de belastingbetaler „onaanvaardbaar groot" waren.
„,Nu wordt met een hamerslag 1,5 miljard euro schade toegebracht aan de economie, dat is krankzinnig", stelde de DSB–topman. De opvatting dat spaarders bij een doorstart direct hun rekeningen zouden leeghalen, deelde hij niet. „Als Bos ons had gesteund, dan was dat een heel positief signaal geweest. Daarbij zijn lang niet alle deposito’s direct opneembaar".
Scheringa kon nog niet aangeven welke gevolgen het faillissement van de bank heeft voor moederbedrijf DSB Beheer en voor zijn andere activiteiten, waaronder een museum voor moderne kunst en voetbalclub AZ. De afgelopen twee weken omschreef Scheringa als „een ongekend horrorscenario".
Voor 1300 van de 2000 werknemers van DSB Bank betekent het faillissement direct het einde van het dienstverband. Zevenhonderd werknemers blijven nog tijdelijk aan het werk, aldus Joop Hofland van vakbond De Unie vanmorgen. „Er zijn nog gebouwen te onderhouden en ICT-systemen moeten worden ontrafeld. Daarnaast zijn er nog kredietportefeuilles die kunnen worden doorverkocht”, aldus Hofland.
Direct na het uitspreken van het faillissement is vanmorgen het garantiestelsel voor rekeninghouders in werking getreden. Het zogenoemde depositogarantiestelsel van DNB vergoedt de saldi op betaal- en spaarrekeningen tot een maximum van 100.000 euro per persoon.
Tegoeden worden eerst verrekend met eventuele schulden zoals leningen of een hypotheek, laat DNB weten. Verwacht wordt dat het grootste deel van de aanvragen nog voor de kerstdagen zal zijn gehonoreerd.
Tijdens een persconferentie maandagochtend op het DSB-hoofdkantoor in Wognum pleitte Scheringa, die ruimte liet voor een eventueel hoger beroep, voor een parlementaire enquête naar de gang van zaken rond zijn bank.
De gewezen DSB-topman noemde zijn bank vanmorgen „helemaal niet failliet, maar kapotgemaakt.” Scheringa weerlegde de bewering van Bos dat zijn bank geen last zou hebben gehad van de kredietcrisis. „We moesten hogere rente betalen. Op een normale markt hadden we met gemak 100 miljoen euro kunnen aantrekken”, aldus Scheringa.
Als Bos zelf dat bedrag had voorgeschoten, had DSB daarmee ook gered kunnen zijn, volhardde Scheringa, die de kosten van het faillissement van DSB voor de Nederlandse samenleving inschat op circa 1,5 miljard euro. Scheringa: „Het is krankzinnig dat dit in een normaal land kan gebeuren.”
Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed, die eerder spaarders opriep hun geld weg te halen bij DSB, kondigde dit weekeinde actie aan tegen DNB. Hij eist een schadevergoeding voor gedupeerden van DSB Bank, omdat DNB zou zijn tekortgeschoten als toezichthouder bij DSB. De voorzitter van de stichting vertegenwoordigt naar eigen zeggen een kleine drieduizend gedupeerden.
De rechtbank in Amsterdam heeft de bewindvoerders Rutger Jan Schimmelpenninck en Joost Kuiper vanmorgen benoemd tot curators in het faillissement van DSB Bank.