Vicepremier Rouvoet kerkt in Peking
Vicepremier en minister voor Jeugd en Gezin, Rouvoet woonde zondag in Peking een kerkdienst bij van de protestantse Chaoyankerk. „Een indrukwekkende ervaring”, aldus de bewindsman.
Rouvoet is vier dagen in Peking. Morgen geeft hij op een groot internationaal congres een toelichting op het Nederlandse jeugd- en gezinsbeleid. Verder bezoekt de bewindsman jongerenprojecten en spreekt hij met hoogwaardigheidsbekleders over klimaatbeleid en mensenrechten.De minister, die zaterdag in Peking aankwam, maakte zondag van de gelegenheid gebruik om als „privépersoon” een dienst met enkele duizenden Chinese christenen bij te wonen. De voorganger preekte over Filippensen 3:1-3, het begin van de perikoop waarin de apostel Paulus waarschuwt tegen valse leraren. Rouvoet: „Het is een indrukwekkende ervaring om in een stad als Peking naar de kerk te kunnen gaan. Echt naar een gemeenschap van Chinese medechristenen.”
Rouvoet werd naar eigen zeggen „zeer hartelijk door de kerkleden ontvangen.” Voorafgaand aan de dienst kon hij even met de kerkenraad kennismaken en ervaringen uitwisselen.
Een taalbarrière was er niet: „Er was van de hele liturgie een simultaanvertaling. Het doet echt wat met je als je op een groot scherm Psalm 23 in het Engels kunt meelezen en de gezangen op de zo bekende melodieën in het Engels kunt meezingen.
Rouvoet sprak gisteren verder met Zhili Chen, vicevoorzitter van het Nationaal Volkscongres (parlement) in China. De Nederlandse vicepremier was positief over de recente Chinese toezegging op de VN-klimaattop om de CO2-uitstoot te reduceren: „Een belangrijke stap in de goede richting. China geeft aan in de toekomst te willen vergroenen. Een betekenisvol signaal ook richting ontwikkelingslanden, die in veel opzichten kijken naar wat China doet.”
Rouvoet prees de stappen die de Chinezen hebben gezet om de mensenrechtensituatie te verbeteren, maar hij uitte ook zijn bezorgdheid over schendingen die nog steeds plaatshebben. Rouvoet toonde zich ook bezorgd over de kinderarbeid. Sommige scholen in China laten kinderen via zogenoemde ”work and study programmes” urenlang in fabrieken werken.