Binnenland

„Overheid traag bij aanpak Q-koorts”

NIJMEGEN (ANP) – De overheid moet de bestrijding van de Q–koorts veel voortvarender aanpakken. Zo moeten per januari volgend jaar alle schapen en geiten in de risicogebieden, grofweg het zuiden van het land, worden ingeënt. Ook moet er een financiële regeling worden ingevoerd die voorkomt dat de eigenaren van de dieren te veel op kosten worden gejaagd. Daarvoor pleit bedrijfsarts Geert van Nispen, ook universitair docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

15 October 2009 17:13Gewijzigd op 14 November 2020 08:54
NIJMEGEN - Volgens bedrijfsarts van Nispen moet de overheid de bestrijding van Q-koorts veel voortvarender aanpakken. Foto ANP
NIJMEGEN - Volgens bedrijfsarts van Nispen moet de overheid de bestrijding van Q-koorts veel voortvarender aanpakken. Foto ANP

Volgens hem zijn overheidsinstanties op zich wel bezig met het bedenken van maatregelen tegen verspreiding van de Q–koorts. „Maar er wordt eindeloos vergaderd en niemand pakt door".De koorts die via de ontlasting van schapen en geiten en vervolgens via de lucht mensen ziek maakt, is volgens hem tot nu toe gevaarlijker geweest dan de Mexicaanse griep. „Er zijn zes gezonde mensen aan overleden en 450 mensen in het ziekenhuis beland. Vaak duurt het maanden voordat ze weer herstellen".

De Q–koorts heerst vooral in Oost–Brabant, Noord–Limburg en Zuid–Gelderland. Ook zijn er enkele gevallen in de Flevopolder en Friesland bekend. Volgens viroloog Van Nispen verspreidt de bacterieziekte zich op zich niet heel snel door het land. „Maar in de besmette gebieden raken wel steeds meer mensen ziek”.


De bedrijfsarts is bang dat de inentingscampagne mislukt als de overheid eigenaren van schapen– en geitenboerderijen te veel laat opdraaien voor de kosten van de prikken. Daarom wil hij dat er een goede financiële regeling komt.


Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw hadden de overleden patiënten andere ziekten waardoor ze extra kwestbaar waren. Daarbij doet de overheid volgens hem wel degelijk wat mogelijk is. De komende jaren worden bijvoorbeeld in het hele land steeds meer geiten en schapen stapsgewijs ingeënt. „We kunnen dat niet sneller doen, omdat de fabrikant simpelweg niet genoeg vaccins kan leveren”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer