„Tweede stemronde Afghanistan in november”
De Afghaanse kiezers moeten waarschijnlijk in november opnieuw naar de stembus om te bepalen wie hun president wordt. In de komende dagen wordt bekend in welke mate er is gefraudeerd tijdens de eerste stemronde. Dan zal het resultaat voor zittend president Hamid Karzai zakken naar minder dan 50 procent en wordt een tweede kiesronde onvermijdelijk.
Dat zei de Amerikaan Peter Galbraith, tot voor kort tweede man namens de Verenigde Naties in Afghanistan, woensdag in een interview met het BBC–programma Hardtalk. „Hopelijk kan de tweede ronde ergens in de eerste week van november worden gehouden, als het qua weersomstandigheden nog mogelijk is", aldus Galbraith.De diplomaat geldt als zeer ervaren en staat dicht bij Richard Holbrooke, de gezant van de Amerikaanse regering voor Afghanistan en Pakistan. De Verenigde Staten hebben zeer veel invloed in Afghanistan, onder meer door de aanwezigheid van tienduizenden Amerikaanse militairen in het Centraal–Aziatische land.
Binnen de internationale gemeenschap bestaat verdeeldheid over de verkiezingen in Afghanistan en over het aanblijven van Karzai als president. Galbraith ontpopte zich in de afgelopen weken als de felste criticus van het staatshoofd en het verkiezingsproces.
Op 20 augustus had de eerste stemronde in Afghanistan plaats. Snel daarna werd duidelijk dat op grote schaal fraude was gepleegd. Volgens de tot nu toe gepubliceerde voorlopige uitslagen kreeg Karzai bijna 55 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste rivaal Abdullah Abdullah staat op ongeveer 28 procent.
Waarnemers gaan ervan uit dat Karzai verreweg het meest heeft geprofiteerd van illegale stempraktijken. De president erkent dat er fraude heeft plaatsgevonden, maar spreekt desondanks van succesvolle verkiezingen. Kritiek op het verloop van de verkiezingen heeft hij steeds fel van de hand gewezen.
Vorige maand baarde VN–chef Ban Ki–moon opzien door Galbraith weg te sturen. Reden voor het ontslag was hoogstwaarschijnlijk een hoog opgelopen meningsverschil tussen Galbraith en diens baas, de Noor Kai Eide. Na zijn vertrek uit Afghanistan beschuldigde Galbraith zijn superieur ervan dat deze de fraude had willen verdoezelen. Eide ontkende de aantijging.
In het interview met de BBC haalde Galbraith woensdag opnieuw uit naar Karzai. „De vraag is of nog vijf jaar Karzai op de een of andere manier anders zal zijn dan de afgelopen zeven jaar, met een regering die werd getekend door inefficiëntie en corruptie", aldus de Afghanistan–deskundige.
Een VN–commissie rondt deze dagen het onderzoek af naar ongeveer 10 procent van de uitgebrachte stemmen, die gelden als verdacht. „Ik verwacht dat de electoraleklachtencommissie eind deze week naar buiten treedt met haar bevindingen", aldus Galbraith.
Hij is een groot voorstander van een tweede stemronde en sluit een uiteindelijke zege van Karzai niet uit. „Ik denk dat veel Afghanen, maar niet iedereen, hem (Karzai) zullen accepteren als winnaar van de verkiezingen als die tweede ronde eerlijk verloopt".