Economie

Deal met gedupeerde onzeker

Mensen met een probleemhypotheek die hoopten op een regeling met DSB Bank, staan door de ondergang van de bank weer achteraan in de rij. Spaarders moeten eerst hun geld terugkrijgen.

Redactie economie
14 October 2009 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 08:53

Dat bleek dinsdag uit een gesprek dat Jelle Hendrickx van het Steunfonds Probleemhypotheken voerde met de bewindvoerders van de bank.De bewindvoerders willen het mondelinge akkoord dat de stichting en DSB sloten over de manier waarop gedupeerde klanten worden gecompenseerd wel bestuderen, maar spaarders moeten eerst hun geld terugkrijgen, aldus Hendrickx. Vorige week donderdag kwamen de stichting en DSB Bank een akkoord overeen over de manier waarop gedupeerde klanten geholpen kunnen worden. De overeenkomst was echter mondeling en niet op schrift.

Voorzitter Pieter Lakeman van de concurrerende Stichting Hypotheekleed, die DSB-klanten begin deze maand opriep hun geld er weg te halen, is echter nog steeds tevreden met de ondergang van de bank. „Ik heb een goede overweging gemaakt. Deze bank was zwaar verliesgevend. Elke dag dat de bank eerder failliet zou gaan, zou in het voordeel zijn van alle betrokkenen.” Boze DSB-klanten houden Lakeman echter aansprakelijk voor de ellende van de bank en willen de kosten van het omzetten van bankrekeningen en voor eventueel verloren geld op hem verhalen.

Onder de naam lakemanleed.nl is daartoe een nieuwe website gelanceerd. Ook de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) wil Lakeman aansprakelijk stellen voor geleden schade.

SMCO wil de belangen behartigen van mensen die niet gedekt zijn door het depositogarantiestelsel. Spaargeld boven de 100.000 euro is niet gedekt, evenals zogenoemde achtergestelde deposito’s. Dat is een vorm van sparen met een hoge rente.

De stichting denkt eraan behalve Lakeman ook bestuurders van DSB Bank verantwoordelijk te stellen.

De teloorgang van de bank van Dirk Scheringa weerhoudt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) er niet van het onderzoek naar de verkoop van koopsompolissen door te zetten.

De AFM gaf de bank eerder dit jaar al twee boetes van in totaal 120.000 euro vanwege fouten bij de verstrekking van hypotheken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer