Binnenland

Planbureau: overheidstekort in vier jaar wegwerken

Om de overheidsfinanciën op langere termijn gezond te houden moet er sprake zijn van een structureel begrotingsoverschot van 1 procent. Dat betekent dat het overheidstekort in 2007 moet zijn weggewerkt.

ANP
13 February 2003 16:48Gewijzigd op 14 November 2020 00:08

Het Centraal Planbureau (CPB) schrijft dat in een donderdag gepresenteerde notitie aan de informateurs Donner en Leijnse.

De notitie bevat die nieuwste berekingen van het CPB over de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op lange termijn. De vorige brekening dateerde uit het jaar 2000.

Volgens het CPB is het niet nodig de staatsschuld helemaal af te bouwen om voorzieningen als de AOW te kunnen blijven betalen. Een staatsschuld van maximaal 17 procent is volgens het planbureau acceptabel.

De notitie van het CPB betekent een steun in de rug voor het CDA. Deze partij streeft naar het wegwerken van het financierinsgtekort in 2007. De PvdA, die samen met het CDA onderhandelt over de vorming van een nieuuw kabinet, acht een tekort van 0,5 tot 1 procent acceptabel in 2007.

PvdA-onderhandelaar Bos zei donderdagmiddag na een bespreking met zijn CDA-collega Balkenende en de informateurs dat de nieuwe CPB-berekening zijn standpunt niet verandert. „De vergrijzing is belangrijk, maar geld uittrekken voor zorg en onderwijs is ook belangrijk.”

CDA-leider Balkenende ziet in de CPB-berekeningen een bevesting van zijn standpunt. „We hebben steeds gezegd dat er in 2007 tenminste een begrotingsevenwicht moet zijn. Er liggen zware lasten door de oplopende vergrijzing in het verschiet en daar moet je de ogen niet voor sluiten.” Hij benadrukte dat het snel wegwerken van de torenhoge staatsschuld voor het CDA nog steeds van groot belang is.

Bos en Balkenende hebben donderdag met elkaar gesproken over de gezondheidszorg. Volgens Bos is daarbij gebleken dat er „een groot probleem” is omdat op korte termijn de kosten fors zullen stijgen. „Daar moeten we iets aan doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer