Economie

Gejuich Lakeman mogelijk voorbarig

Het DSB-debacle kent vooral verliezers. Alleen Pieter Lakeman van Stichting Hypotheekleed spreekt van een triomf. Maar het is niet uitgesloten dat hij te vroeg juicht.

Frank van de Beek
13 October 2009 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 08:53
WOGNUM – Bestuursvoorzitter Dirk Scheringa (r.) van de naar hem vernoemde DSB Bank komt aan bij het hoofdkantoor in Wognum. Zijn bank staat nu onder curatele, twee bewindvoerders staan sinds maandag aan het roer. Scheringa reageerde fel op het besluit van
WOGNUM – Bestuursvoorzitter Dirk Scheringa (r.) van de naar hem vernoemde DSB Bank komt aan bij het hoofdkantoor in Wognum. Zijn bank staat nu onder curatele, twee bewindvoerders staan sinds maandag aan het roer. Scheringa reageerde fel op het besluit van

„Die tent moest failliet en dat hebben we in twee weken bereikt”, zei Lakeman maandag in een reactie op de ondercuratelestelling van de bank. Op 1 oktober riep hij in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland spaarders op hun geld van de rekening te halen, om zo de bank in de problemen te brengen. „Want met curatoren kun je beter zakendoen”, zo luidde zijn motivatie. De 67-jarige Lakeman vertegenwoordigt klanten die zijn gedupeerd door dure leningen en koopsompolissen.Zijn missie lijkt nu geslaagd. „Ik ben blij met dit succes omdat bestuursvoorzitter Dirk Scheringa is uitgeschakeld als machtsfactor.” Hij twijfelt niet aan een goede afloop en ziet de uitspraak van minister Bos, die de handelwijze van DSB recent scherp veroordeelde, als een steun in de rug.

Lakemans conclusie: „Ik reken op een behoorlijke schadevergoeding, geen flauwekulletjes zoals vorige week.” Hij verwijst daarmee naar het akkoord dat DSB vorige week sloot met een andere belangenorganisatie, Stichting Steunfonds Probleemhypotheken. De claim van Lakeman kan naar zijn zeggen uitkomen op 1 miljard euro.

Economen plaatsen echter vraagtekens bij dit optimisme. Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam liet maandag weten dat de claims van Lakeman waarschijnlijk geen voorrang krijgen bij de afwikkeling van de vorderingen.

De waarde van de boedel is vooral afhankelijk van de prijs waarvoor de bezittingen –met name de hypotheekportefeuille– kunnen worden verkocht. „Het is maar de vraag of er geld overblijft. Bovendien gaan de procedures jaren duren.”

Mocht DSB inderdaad een kale kip blijken te zijn, dan heeft Lakeman nog een ander doelwit waar hij zijn pijlen inmiddels op richt: De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens Lakeman had president Nout Wellink eerder moeten ingrijpen. Wellink op zijn beurt gaat onderzoeken of het gedrag van Lakeman aangepakt kan worden. Volgens de bankpresident is DSB weliswaar niet omgevallen door de oproep, maar is het proces wel in een stroomversnelling geraakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer