CDA bezorgd over inperking religieuze uitingen
Het CDA is bezorgd over Europese wetgeving op het gebied van antidiscriminatie. „Burgers moeten niet het recht krijgen om religieuze uitingen uit te bannen uit het sociale leven.”
Mag er loketbeambte nog wel een kruisje om de nek dragen? Mogen er in een leslokaal van een openbare school religieuze afbeeldingen hangen?De CDA-Tweede Kamerleden Koppejan en Jonker hebben vrijdag schriftelijke vragen gesteld aan de ministers Donner (Sociale Zaken) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken) over de impact van een nieuwe Europese richtlijn over gelijke behandeling. Het doel van de wet is om te voorkomen dat burgers binnen de EU zich gediscrimineerd voelen door religieuze symbolen of handelingen. Dit jaar nog moet de richtlijn worden bekrachtigd.
De CDA’ers willen van de bewindslieden weten in hoeverre burgers het recht krijgen om, met een beroep op bepaalde passages uit de EU-richtlijn, „religieuze uitingen uit te bannen uit het sociale leven.” „We moeten zien te voorkomen dat allerlei burgers naar de rechter zullen stappen om religieuze symbolen te weren”, licht Koppejan toe.
De Kamerleden vragen zich af of de nieuwe wet voldoende rekening houdt met „legitieme verschillen in cultuur en gebruiken” tussen de lidstaten. „In een land als Frankrijk wordt de scheiding tussen kerk en staat veel strikter uitgelegd dan in Ierland, Polen of Nederland. Zo mogen Franse loketbeambten geen kruisjes om hun nek dragen. We willen natuurlijk niet dat die strikte uitleg ook voor Nederland gaat gelden”, aldus Koppejan.
De CDA’er kan geen concrete passages uit de EU-richtlijn aanwijzen die aanleiding geven tot bezorgdheid. Hij wijst erop dat rechtsgeleerden en religieuze leiders hun zorgen eerder al hebben uitgesproken. Zo keerde de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury, Williams, zich tegen „goed bedoelende secularisten” die de samenleving willen zuiveren van christelijke symbolen. En in het Katholiek Nieuwsblad sprak de Vlaamse hoogleraar Europees recht Storme zijn verontrusting uit over de richtlijn.
Het Europees Parlement stemde al in april in met de EU-richtlijn. Koppejan geeft toe dat het CDA eerder had kunnen reageren. „Maar beter laat dan nooit.” Eind november zal de wet tijdens de Europese Raad voor ministers van Sociale Zaken aan de orde komen. Koppejan hoopt voor die tijd duidelijkheid te krijgen.