Kerk & religie

China rekent met wraak op christenen

De Chinese regering heeft lagere overheden opgeroepen militairen gereed te houden om voorbereid te zijn op vergeldingsacties van christenen. Dit na een recente aanval op een kerk in de stad Linfen.

Kerkredactie
8 October 2009 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 08:51
De stad Linfen waar een menigte van 400 agenten en burgers in september kerkgangers aanvielen. Foto EPA
De stad Linfen waar een menigte van 400 agenten en burgers in september kerkgangers aanvielen. Foto EPA

Dit maakte de Amerikaanse nieuwsdienst Compass Direct woensdag bekend.In de nacht van 13 op 14 september valt een menigte van 400 agenten en burgers kerkgangers in Linfen (provincie Shanxi) aan met schoppen, knuppels, bakstenen en ijzeren wapens. De gemeenteleden slapen die nacht in een fabrieksgebouw dat ze als plaats van samenkomst gebruiken. Tientallen christenen raken ernstig gewond.

In de week na de aanval worden negen kerkleiders opgepakt die onderweg zijn naar Peking om tegen de aanval bezwaar aan te tekenen. Onder hen bevindt zich de predikant Yang Rongli. De leiders worden op een geheime plek vastgehouden.

De volgende dag staan agenten in en rond het fabrieksgebouw. De politie bewaakt het gebouw en de omringende gebieden 24 uur per dag en verhindert christenen hun diensten te houden.

Ook voor meer dan dertig kerken in de omliggende gemeenten is het verboden om samenkomsten te beleggen. Diverse kerkleiders en -leden worden onder huisarrest geplaatst. Plaatselijke autoriteiten nemen computers, televisies en andere waardevolle spullen in beslag, omdat het zou gaan om „illegaal materiaal.”

Volgens de China Aid Association (CAA) zou de overheid ambtenaren de opdracht geweld tegen christenen die reageren op de aanval in Linfen niet te schuwen.

De algemene veiligheidsdienst PSB heeft inmiddels een ontmoeting belegd met diverse kerkleiders in Linfen. De dienst bood 1,4 miljoen yen om de vernielingen te vergoeden als de christenen de fabriekshal waarin diensten worden belegd, niet afbouwen.

Volgens Bob Fu, voorzitter van de CAA, zijn de onderhandelingen slechts een tactiek om acties tegen de overheid te voorkomen. Hij wijt de toenemende repressie van christenen aan het feit dat de overheid opschudding wilde voorkomen rondom de zestigste verjaardag van de volksrepubliek.

Fu noemt de bezetting van een vreedzame kerk een tragische ontwikkeling in de geschiedenis van China. „Dit toont hoe het werkelijk is gesteld met de godsdienstvrijheid in ons land.”

De afgelopen maand werd ook een predikant in China opgepakt die internationaal bekendstaat als verdediger van de rechten van huiskerken. De veiligheidsdienst weigert zijn verblijfplaats bekend te maken.

Volgens Fu is de predikant de afgelopen twee jaar herhaaldelijk gearresteerd, geslagen en ondervraagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer