Nobelprijs voor onderzoekers ribosoom
De Nobelprijs voor scheikunde 2009 is woensdag toegekend aan de Amerikanen Venkatraman Ramakrishnan en Thomas Steitz en de Israëlische Ada Yonath.
De Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen zei dat de drie worden onderscheiden voor hun onderzoek naar de bouw en werking van ribosomen.Het werk van de drie is van fundamenteel belang geweest voor de wetenschappelijke kennis over leven en de ontwikkeling van antibiotica tegen verschillende ziektes. De prijswinnaars werkten afzonderlijk van elkaar aan driedimensionale modellen waarmee bepaald kan worden hoe antibiotica aan ribosomen binden.
Iedere cel van elk organisme bezit DNA, de blauwdruk voor het leven. Zonder andere moleculen doen deze DNA-moleculen echter niets. Er is een ‘apparaat’ nodig dat informatie in het DNA vertaalt in eiwitten. Dat doen ribosomen. Ribosomen gebruiken de blauwdrukken van het DNA om levende materie te genereren.
Aan de hand van informatie in het DNA maken ribosomen eiwitten, zoals zuurstofdragende hemoglobine, antilichamen voor het immuunsysteem, hormonen als insuline, het collageen van de huid of enzymen die suiker afbreken.
Er komen tienduizenden verschillende soorten eiwitten voor in het lichaam.