Hadj eist zeker veertien levens
Door gedrang in het dal van Mina in de buurt van Mekka zijn dinsdag zeker veertien moslimpelgrims om het leven gekomen. Nog niet alle doden zijn geïdentificeerd, maar onder hen zijn in elk geval drie Indiërs, vier Pakistanen, twee Egyptenaren, een Iraniër en een Jemeniet. Tot de slachtoffers behoren vier vrouwen. Er zijn ook enkele gewonden gevallen.
Zij namen deel aan de laatste etappe van de hadj, de jaarlijkse bedevaart naar Mekka, die dit keer 2 miljoen mensen uit 170 landen heeft getrokken. Het gedrang ontstond toen pelgrims, die op de terugweg waren, de weg kruisten van gelovigen die in de andere richting liepen. Nadat de bedevaartgangers de 70 meter hoge berg Arafat hadden beklommen, begaven ze zich naar de Jamaratbrug. Daar werpen ze zeven stenen naar een zuil, waar volgens het islamitisch geloof de duivel aan Abraham is verschenen. Twee jaar geleden stierven 35 pelgrims tijdens gedrang op ongeveer dezelfde plaats.
Miljoenen moslims over de hele wereld vierden dinsdag het offerfeest. Dit islamitische feest, dat vier dagen duurt, markeert het einde van de jaarlijkse bedevaart. De instelling ervan is gebaseerd op Abrahams geloofsgehoorzaamheid bij het offer van zijn zoon Izak.
Het feest is in de Arabische wereld aanleiding voor familiebijeenkomsten en overdadige maaltijden, maar in Irak wordt het dit jaar bescheidener gevierd. Normaal gesproken geven Irakezen elkaar cadeaus, vooral kleding. Maar na een decennium van internationale sancties tegen hun land zat dat er dit jaar niet meer in.
In Turkije zijn meer dan 600 mensen gewond geraakt toen zij een dier probeerden te slachten. Het gaat vooral om snijwonden en botbreuken. Thuis slachten is in Turkije verboden en de overheid heeft openbare slachtgelegenheden ingericht, maar veel Turken trekken zich daar niets van aan en offeren in de achtertuin een koe, stier, schaap of geit.
In de straten van Istanbul zorgden ontsnapte stieren, achtervolgd door hun eigenaren en door dierenartsen met verdovingspistolen, voor een grote chaos. Het stadsbestuur van Istanbul, dat eerder deze week een meldlijn voor ontsnapte stieren opende, had de dierenartsen ingehuurd. Een ontsnapte stier kwam op de snelweg terecht en veroorzaakte daar een file.
In een verklaring ter gelegenheid van het offerfeest riepen de Saudische koning Fahd en kroonprins Abdullah de moslims ertoe op „bruggen van genade, medeleven en harmonie” te bouwen. Omdat de kans reëel is dat de bedevaart in verband met de dreigende oorlog tegen Irak uitgroeit tot een politiek protest tegen de Verenigde Staten en mogelijk ook het eigen regime, heeft Saudi-Arabië dit jaar meer veiligheidsmaatregelen genomen dan ooit tevoren.