Opinie

Tumult om de Tempelberg

Hoewel de wereldleiders er nog steeds alles aan doen om het conflict tussen Israël en de Palestijnen van zijn religieuze angel te ontdoen, blijken ze steeds weer achter de feiten aan te lopen.

7 October 2009 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 08:50

Terwijl de wereld zich buigt over een rapport over mogelijk begane oorlogsmisdaden tijdens de Gazaoorlog tussen Israël en Hamas, begin dit jaar, draaien de schijnwerpers van de media ineens weer richting Jeruzalem. Al dagen is het uiterst onrustig in de Oude Stad van Jeruzalem en dan vooral rond de Tempelberg. Deze plaats, waar twee belangrijke islamitische heiligdommen staan –de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee–, is het brandpunt in het religieuze geding tussen Joden en moslims.Voor Joden is de Tempelberg, waar ooit de Eerste en de Tweede Tempel stonden, de bakermat van hun godsdienst. En exact daar begint het conflict al, omdat de meeste moslims niet geloven dat op de Tempelberg ooit een Joodse tempel heeft gestaan. Joden wijzen er op hun beurt weer op dat de moslims de Tempelberg uit politieke motieven zo belangrijk maken, terwijl Jeruzalem in de Koran niet één keer wordt genoemd. In het Oude Testament wordt de stad echter meer dan 600 keer genoemd.

Ondertussen doen onder Arabieren de wildste geruchten de ronde over op stapel staande acties van Israël als het gaat om de Tempelberg. Zo zouden extremistische Joden toestemming hebben gekregen de berg te zuiveren van alle mosliminvloeden en op de plek van de Al-Aqsamoskee een synagoge of zelfs de Derde Tempel te bouwen.

Een invloedrijke moslimgeestelijke, Ra’ad Salah, heeft gisteren de Arabische moslims in Israël opgeroepen de heiligdommen met hun eigen lichaam te komen beschermen. In reactie op zijn oproep arresteerde de Israëlische politie gisteravond Salah, omdat hij had opgeroepen tot geweld. Even later werd hij weer vrijgelaten, maar hij mag zich dertig dagen niet in Jeruzalem laten zien.

Ook Jordanië, nauw betrokken bij het toezicht op de Tempelberg, deed een duit in het zakje. Het land riep de Israëlische regering op voorlopig geen Joden meer op de Tempelberg toe te laten.

Palestijnse leiders zeggen ondertussen onverbloemd dat de onrust op de Tempelberg wel eens kan leiden tot een derde intifada.

En zo is het conflict exact aangekomen op het punt dat politici in Europa en de VS angstvallig proberen te ontwijken. Die willen over alles praten, maar zeker niet over de aanspraak die Joden en moslims vanuit religieuze motieven maken op dit meest omstreden stukje grond op aarde.

Veel Europese politici wijzen ondertussen alweer met de beschuldigende vinger naar Israël als het gaat om de oorzaak van de onrust in Jeruzalem. De Tempelberg moet maar weer tot verboden gebied verklaard worden voor Joden, zo stellen ze voor.

Misschien is dat, als tijdelijke maatregel, inderdaad verstandig. Maar de kern van het probleem wordt hiermee niet blootgelegd, laat staan opgelost. Radicale moslims dulden geen Joden in het Beloofde Land. Niet op de Tempelberg, niet in Dan, niet in Beersheva en niet in Eilat. Dát is het probleem.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer