Raad Ede neemt omstreden rapport over
De gemeenteraad van Ede is niet onverdeeld blij met het veelbesproken IVA-rapport over cultuur en geloof in de gemeente. Wel neemt de raad de aanbevelingen over.
Maandagavond werd het onderzoek van instituut IVA in een commissievergadering besproken.Het rapport deed de afgelopen tijd nogal wat stof opwaaien nadat de conclusies bekend waren geworden.
Het instituut onderzocht in eerste instantie het salafisme, een radicale moslimstroming, maar breidde het onderzoek later uit met de gemeenschappen in het buitengebied. De onderzoekers trokken de conclusie dat groepen in de Edese samenleving te veel langs elkaar leven. Met name het kerkelijke volksdeel in de buitendorpen zou racistische neigingen vertonen, en er zou een gebrek aan respect voor gezag zijn.
De commotie werd nog vergroot toen onder meer dagblad Trouw repte van ”Oorlog in Ede”. Volgens adviseur D. Pol is het onderzoek niet op de juiste wijze gepresenteerd en sloeg onderzoeker H. Moors zijn waarschuwingen in de wind, deelde hij gisteren mee. „Met name de polariserende weergave is verwijtbaar.”
Ook SGP-raadslid N. M. van der Poel was niet blij met het rapport. De partij betreurt het dat de Marokkaanse gemeenschap met een deel van de bewoners van het buitengebied op een ongepaste manier negatief op de kaart is gezet. Van der Poel toonde zich onder meer ongelukkig met de term ”keukentafelracisme”. „Het is onzin om te denken dat dit alleen maar in het buitengebied plaatsvindt. In Ede-stad wordt dezelfde taal gebezigd. Maar daarmee kan dit niet worden goedgepraat.”
PvdA-fractievoorzitter J. van Kroonenburg snapte daarentegen niet dat het rapport zo slecht geland is. „Dat zegt iets over de communicatie en het gebrek aan vertrouwen bij de onderzochte groepen.”
De politieke partijen kunnen zich wel vinden in de aanbevelingen van het onderzoek. Die richten zich met name op het tegengaan van sociale en economische achterstanden en op optreden tegen overlast. ChristenUniefractievoorzitter J. van Heuveln wilde dan ook niet veel woorden meer vuil maken aan de fouten in de communicatie. „Het is een gedegen en waardevol rapport. We willen vooruitkijken.” Volgens hem moet het probleem wel eerst worden erkend door de betrokken groepen.
De SGP stelde voor een werkgroep in te stellen om de problematiek goed te definiëren.
De gemeente komt eind maart met een plan van aanpak.