Oud-Beijerland tegen betaald parkeren
De bewoners van de Oosterse Gorzen zijn fel tegen de plannen van het Oud-Beijerlandse college om betaald en vergunningparkeren in hun wijk in te voeren. Woordvoerder M. de Hoop bood maandagavond in de commissie Ruimte een pakket van bijna 300 protesthandtekeningen aan.
De wijk ligt tegen het centrum van Oud-Beijerland. Volgens het college is tijdens informatieavonden en aan de hand van klachten gebleken dat veel bewoners parkeeroverlast ervaren van bezoekers van het centrum die hun auto gratis parkeren in Oosterse Gorzen.De Hoop ontkende maandagavond stellig dat er veel klachten van bewoners zijn. „Er zijn een paar drukke dagen met een jaarmarkt en sinterklaas. Voor de rest kunnen wij altijd in de wijk parkeren. Bovendien hebben wij met een vergunning geen recht op een plek. Als er iemand staat die betaald parkeert, kunnen we alsnog op zoek naar een ander plekje.”
De bewoners zijn ook gebelgd over het feit dat ze niet zijn uitgenodigd voor informatieavonden over de kwestie in juni. Ze erkennen dat de Meestoof, de straat die het dichtst bij het centrum ligt, overlast ervaart. „Maak daar een blauwe zone van”, suggereerde De Hoop, „en maak van het parkeerterrein bij het politiebureau aan de andere kant van het centrum een gratis terrein. Dan is het probleem opgelost.”
Wethouder A. van Hemert (BINT) merkte op dat in eerste instantie alleen de bewoners van een deel van de wijk waren uitgenodigd omdat het college ervan uitging dat de problemen daar speelden. „Toen bleek dat er in de hele wijk overlast is, hebben we besloten vergunningparkeren voor de hele wijk in te voeren. Het is inderdaad jammer dat we niet alle bewoners hebben uitgenodigd.”
Van Hemert zei ook dat het alleen invoeren van betaald parkeren aan de rand van de wijk „een waterbedeffect” zou hebben. „Dan gaan automobilisten binnen de kortste keren verder de wijk in en komt er alsnog een probleem. Daarom hebben we voor de hele wijk gekozen.”
Laag tarief
De raadsfracties toonden zich in meerderheid voor het gratis verstrekken van een eerste vergunning of in ieder geval tegen een heel laag tarief. De gemeente wil nu 53 euro rekenen. „Deze mensen zijn terecht boos dat ze moeten betalen voor parkeerdruk die door bezoekers wordt veroorzaakt”, vond CDA’er N. den Boer. De inkomstenderving voor de gemeente wil hij opvangen door hogere parkeertarieven.
De VVD stelde dat er niets gratis is. „Als de eerste vergunning voor niets is, dan moet je de kosten van de tweede verhogen om dat te compenseren”, aldus G. J. Stapper. De SGP was voorzichtig. „In ieder geval een minimaal tarief”, vond P. Meijer. Hij wilde weten om hoeveel vergunningen het gaat en wat een minimaal tarief de gemeente aan inkomsten scheelt.
Wethouder Van Hemert zegde toe in het college de kwestie verder door te spreken en voor de raadsvergadering met nadere gegevens te komen. Eind van de maand spreekt de raad zich definitief uit. De maatregelen zouden dan kunnen ingaan op 1 januari.
De bewoners toonden zich aan het eind van de vergadering nog steeds boos. „De gemeente heeft dit zien aankomen en ons dus niet uitgenodigd”, merkte een van hen op. „De wethouder zegt veel klachten te horen en wij halen bij 99 procent van de wijk handtekeningen op tegen vergunningparkeren, hoe zit dat? Een deel van het begrotingstekort wordt zo gewoon op ons verhaald.”
Er was zo veel tumult op de publieke tribune dat voorzitter P. K. Schipper het publiek herhaaldelijk tot de orde moest roepen.