„Boodschap Evangelie in eigen taal”
Germanjuk werd tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Met een glimlach hoorde hij de veroordeling aan. „Ik mag de smaad van Christus dragen”, zei hij tegen zijn rechters. „Als mijn straf ertoe bijdraagt dat u ook Jezus Christus mag leren kennen, dan heb ik er nóg tien jaar voor over.”
Het is een van de vele voorbeelden die zaterdag klonken op de ontmoetingsdag van Friedensstimme in de Veluwehal te Barneveld. De evangelist Benjamin Perevotzjikov vertelde over zijn werk in het noorden van Rusland en Dimitri Jansen over dat in Centraal-Azië. Perevotzjikov (42) werkt sinds 1991 als evangelist in het noorden van Rusland. Behalve de gemeente van Nojabrsk, waaraan hij verbonden is, zijn er gemeenten ontstaan in het bos en op de toendra. Al deze gemeenten bezoekt hij regelmatig. Hij evangeliseert ook onder de inheemse volken in het noorden van Nentsië. „Ook zij moeten het Evangelie in hun eigen taal horen”, aldus Perevotzjikov.Een zekere opa Noeëli, een ziener die offers bracht aan de afgoden en de geesten van zijn voorouders, werd het Evangelie gebracht en kwam tot bekering. Een tot geloof gekomen vrouw uit Chanty vroeg Perevotzjikov haar te dopen. Haar man wilde dat niet en dreigde Perevotzjikov dood te schieten. Dat weerhield hem er niet van de vrouw te dopen. „De man stond erbij met het geweer in de aanslag”, zegt hij. „Maar God verhinderde het. Later heeft hij zijn excuses aangeboden. Hij leest nu de Bijbel en vraagt of God ook hem bekeren wil. Onze God doet grote dingen”, aldus Perevotzjikov.
Boete
Dimitri Jansen (47) werkt als evangelist onder de moslims in Kazachstan, Centraal-Azië. In Kazachstan wonen 56 miljoen mensen en meer dan honderd verschillende volken. „Door nieuwe wetgeving is evangelieverkondiging ingeperkt. Mensen die gesnapt worden wanneer ze een illegale bijeenkomst bijwonen, krijgen 1000 dollar boete, een bedrag waarvoor ze een halfjaar tot een jaar moeten werken”, zegt Jansen. Het moeilijkst is het in Turkmenistan. Daar zijn de christenen vrijwel geïsoleerd. „Ik zal zorgen dat de voorganger van de bijeenkomst wordt opgepakt, zei de moeder van een kind dat door het Evangelie tot verandering kwam. De moeder zou de politie wel eens aanwijzen wie hij was. Maar tijdens de bijeenkomst kwam ook zij tot geloof.” Dimitri Jansen colporteert met nog honderd evangelisten. „Net als Ruth zamelen we aar voor aar in. Gemeenten zijn drie keer zo groot geworden.” Jansen: „Er is veel tegenstand, maar er is ook veel zegen van God.”
Ondersteuning
Friedensstimme is al dertig jaar betrokken bij het werk van niet-geregistreerde baptisten in de voormalige Sovjet-Unie. „Nog steeds leven er miljoenen mensen die nog nooit gehoord hebben van de naam van Jezus Christus”, zegt Peter van den Dool, onlangs benoemd tot adjunct-directeur van stichting Friedensstimme.
De stichting ondersteunt financieel inmiddels 104 evangelisten die in vaak onherbergzame poolgebieden en in Centraal-Azië het Evangelie brengen. „Graag zouden we nog meer ondersteuning willen verlenen”, zegt Van den Dool. Een oproep daartoe bracht in de ochtendcollecte 30.800 euro op.
„De volken moeten horen wat tot hun vrede dient. Opdat zij toegebracht worden”, zei Friedensstimmes bestuursvoorzitter ds. W. N. Middelkoop, christelijk gereformeerd predikant te Urk. „In Lukas 14 zegt Jezus wie daar zullen aanzitten. Als Gastheer doet Hij er alles aan om de genodigden samen te brengen”, aldus ds. Middelkoop. „Hun argumenten zijn niet steekhoudend. Ze willen niet komen. Maar de Gastheer last de bruiloft niet af. Hij wil Zijn bruiloftszaal vol hebben. Hij stuurt Zijn boodschappers opnieuw uit. De volken moeten het Evangelie horen.”
Ds. A. van der Zwan, christelijk gereformeerd predikant te Sliedrecht, sprak over Filippensen 4:4: „Verblijdt u in de Heere te allen tijd.” Met zo’n oproep zouden verdrukte en vervolgde christenen moeite kunnen hebben. „Maar er staat ”te allen tijd”, dus ook in aanvechting en geestelijke bestrijding”, aldus ds. Van der Zwan. „Het geheim van die blijdschap ligt ”in de Heere”. Dat is het geheim van het leven van een christen.”
Een zanggroep uit de Russische baptistengemeente van Sankt Augustin en het blaasorkest uit de gemeente van Düren (Duitsland) verleenden medewerking. Koorzang en instrumentale begeleiding hebben in Rusland een grote plaats in de eredienst en evangelisatieactiviteiten.