Arnhems hof bezoekt plaats vuurwerkramp
„Het ziet er zo allemaal veel kleiner uit dan op de foto’s”, zegt G. Mannoury, voorzitter van het Arnhemse hof, tegen Rudi Bakker, directeur van het Enschedese vuurwerkbedrijf SE Fireworks.
Samen met de overige raadsheren van het hof is hij afgereisd naar de plek waar op 13 mei 2000 de vuurwerkramp zich voltrok.
„De raadsheren kunnen ter plekke de verhoudingen zien en het dossier gaat zo meer leven.” Zo vertolkte persraadsheer Y. van Kuijck maandagochtend de motivatie van het hof om naar de rampplek zelf te komen.
Directeur Bakker leidt het gezelschap, dat verder bestaat uit mededirecteur Willie Pater, de advocaat-generaal, de raadslieden van de verdachten, de leiding van het politieonderzoek en veel pers, rond over de ruïnes van SE Fireworks. Hij beantwoordt vragen en vertelt over de indeling van wat eens zijn bedrijf was.
Het terrein, afgesloten met hekken, ligt nog vrijwel intact in een verder afgegraven en vrijwel leeg gebied in Enschede. De krater die een van de explosies heeft geslagen, ligt er nog net zo bij als vlak na de ramp. Het gat is gevuld met water waar een laagje ijs op ligt.
Pater laat zijn voormalig compagnon het woord voeren. De twee worden verdacht van het overtreden van milieuvoorschriften en illegale handel in vuurwerk. De andere verdachte die voor het hof in Arnhem terechtstaat, is A. de V. Hij wordt ervan verdacht het eerste vlammetje te hebben aangestoken. De V. moet verstek laten gaan wegens ziekte. Zijn raadsman, A. Moszkowicz, is er wel. Net als de advocaat van Pater, N. Meijers, ziet hij niet erg het nut in van de schouw.
Bakker is echter zeer verheugd met het bezoek van het hof. „Het had alleen veel en veel eerder moeten gebeuren. Ook de rechtbank in Almelo had het terrein wel eens mogen bezoeken.” Hoewel het bijna drie jaar geleden is dat de vuurwerkramp zich voltrok, komt Bakker bijna nog dagelijks op het terrein. „Het voelt nog steeds als mijn bedrijf, dat raak je niet kwijt na veertig jaar. En ik zit nog steeds met de prangende vraag waarom?”
Het bezoek aan de rampplek duurt een kwartier. Vervolgens laten de raadsheren zich per auto door dat deel van Enschede rijden dat werd getroffen door de ramp, die aan 22 mensen het leven kostte. De rechtszitting wordt 11 maart voortgezet met het horen van getuigen.