Duitsers willen open avondmaal
Een grote meerderheid van de rooms-katholieken (88 procent) en de protestanten (86 procent) in Duitsland is voor een gemeenschappelijk avondmaal. Uitgesproken tegen is 6 procent van de protestanten en 5 procent van de rooms-katholieken. De overigen hebben geen mening of het maakt hen niet uit.
Dat blijkt uit een enquête die is uitgevoerd door het bureau NFO Infratest in opdracht van het Duitse weekblad Der Spiegel.
Aanleiding tot het onderzoek is de commotie rond intercommunie tijdens de eerste oecumenische Kerkendag, die van 28 mei tot 1 juni in Berlijn plaatsheeft. Een gemeenschappelijk avondmaal staat niet op het programma van de Kerkendag omdat de Rooms-Katholieke Kerk daar tegen is. Desondanks houden de oecumenische basisbeweging ”Initiative Kirche von Unten” (IKVU) en de progressieve rooms-katholieke volkskerkbeweging ”Wir sind Kirche” (WsK) twee open avondmaalsvieringen in de protestantse Gethsémanékerk in Berlijn. Daar zullen zowel rooms-katholieken als protestanten aan deelnemen.
De ene dienst zal plaatshebben volgens de rooms-katholieke liturgische voorschriften. Nu al is aangegeven dat er ook niet-rooms-katholieken aan mogen deelnemen. De andere dienst zal worden ingevuld zoals gebruikelijk is in de traditie van de EKD. Ook daar is iedereen, ongeacht kerkelijke achtergrond, welkom.
De aartsbisschop van Berlijn, kardinaal Sterzinsky, heeft al gedreigd dat priesters die aan een gezamenlijke viering meewerken, uit het ambt zullen worden gezet. Voorzitter Manfred Kock van de Protestantse Kerk in Duitsland (EKD) noemt de vieringen „schadelijk voor de onderlinge betrekkingen” tussen EKD en Rooms-Katholieke Kerk. „Wij willen geen oecumene waarbij er geen respect voor de partner is.”
De gezamenlijke werkgroep van de IKVU en de WsK roept alle deelnemers aan de Kerkendag ertoe op aan beide open avondmaalsvieringen deel te nemen, „ook als die uitnodiging niet uitgaat van de leiding van de Kerkendag.”
Bij de Kerkendag in Berlijn worden meer dan 100.000 deelnemers verwacht.