Politiek

Kamer tegen ontpoldering; kabinet zoekt verder

Waarom laat u onderzoek doen naar iets dat niet veilig en niet groen genoeg is en ook nog te duur. Tweede Kamerlid Van der Ham (D66) verwoordde donderdag de twijfels van een deel van de Kamer bij de zoektocht van het kabinet om ontpoldering van de Zeeuwse Hedwigepolder te voorkomen.

ANP
1 October 2009 14:54Gewijzigd op 14 November 2020 08:48
DEN HAAG - Actiegroep Red onze Polders! demonstreert voor het Tweede Kamergebouw in Den Haag voor aanvang van het debat over over de uitdieping van de Westerschelde. Foto ANP
DEN HAAG - Actiegroep Red onze Polders! demonstreert voor het Tweede Kamergebouw in Den Haag voor aanvang van het debat over over de uitdieping van de Westerschelde. Foto ANP

Premier Balkenende stelde dat het kabinet juist recht wil doen aan de wens van de Kamer om geen goede landbouwgrond onder water te zetten om de natuur in de omgeving van de Westerschelde te verbeteren. Zijn Zeeuwse achtergrond speelde hierin geen rol, benadrukte hij „Ik sta hier als minister–president en niet als Zeeuw met een bepaalde opvatting. Het was een integere poging recht te doen aan de gevoelens van de Tweede Kamer die immers geen ontpoldering wil". Hij noemde het besluit „een vrucht van overleg". Dat hij in deze discussie de regie naar zich toe zou hebben getrokken, vond hij onzin. „Dat beeld doet geen recht aan de feiten".De Kamer, ook coalitiepartij PvdA, twijfelt of het kabinet wel snel aan de slag kan met buitendijks natuurherstel. Op papier is steeds uitgegaan van ontpoldering en het is de vraag of de milieuprocedures niet opnieuw moeten worden doorgelopen bij een nieuwe koers. Volgens staatssecretaris Huizinga (Verkeer) kost dat zeker anderhalf jaar. „Da’s niet snel"’, aldus Roefs (PvdA) die „er een hard hoofd" in heeft dat dit alternatief het haalt.

Huizinga benadrukte dat de manier waarop het natuurherstel bij de Westerschelde plaatsvindt in geen geval ten koste mag gaan van de veiligheid in het gebied. Het risico op overstromingen mag niet toenemen. Volgens D66 concludeerde de commissie onder leiding van Nijpels eerder al dat deze optie minder veilig is en onvoldoende oplevert voor de natuur. Bovendien is het de vraag wie opdraait voor de kosten. Volgens de huidige afspraken betalen de Vlamingen de rekening bij ontpoldering, maar wie de 180 miljoen euro betaalt voor het alternatieve plan is onduidelijk. D66 vreest dat de Nederlandse belastingbetaler opdraait voor deze kosten, „terwijl er een bijna gratis akkoord lag. En dat in tijden dat we 35 miljard moeten bezuinigen".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer