Binnenland

EU–hof fluit Nederland terug over woningcorporatie

LUXEMBURG (ANP) – Een verplichting voor woningcorporaties om vooraf toestemming te vragen voor investeringen in het buitenland is een beperking van het vrije verkeer van kapitaal. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft dat donderdag bepaald in een zaak over de Maastrichtse woningcorporatie Sint Servatius.

1 October 2009 13:36Gewijzigd op 14 November 2020 08:47

Deze corporatie keeg van het ministerie van Volkshuisvesting geen toestemming voor de bouw van woningen in het Belgische Luik. Volgens het departement had Sint Servatius niet aannemelijk gemaakt dat het project ten goede zou komen aan Nederlandse woningzoekenden.Maar volgens het Europees Hof is een verbod om over de grens te bouwen in strijd met het EU–recht over het vrije verkeer van kapitaal. Een dergelijk verbod is alleen gerchtvaardigd als het gebaseerd is op objectieve criteria, die vooraf kenbaar zijn gemaakt en die niet discriminerend zijn, oordeelt het hof, dat zich op verzoek van de Raad van State over de kwestie had gebogen.

Minister Eberhard van der Laan van Volkshuisvesting ziet niettemin lichtpuntjes in de uitspraak van het hof. Hij stelt vast dat het hof positief is over het systeem waarbij corporaties vooraf toestemming moeten vragen voor investeringen in het buitenland. Wel laat het hof volgens Van der Laan „doorschemeren te twijfelen of de huidige Nederlandse regelgeving voldoende concreet is uitgewerkt". Daarover zal de Raad van State moeten oordelen, aldus Van der Laan. Ook zal de uitspraak van het hof worden betrokken bij een wijziging van de Woningwet.

Servatius noemde in een reactie de uitspraak van groot belang voor woningcorporaties in Europa. De corporatie beraadt zich over verder bouwen over de grens, onder meer in Luik. „Door de uitspraak van het Europese Hof komt het stopzetten van de projectontwikkeling in Luik in een ander daglicht te staan", reageerde algemeen directeur ad interim Paul Driever van Servatius.

Volgens CDA–Europarlementariër Oomen heeft de uitspraak van het EU–hof grote gevolgen voor alle woningbouwverenigingen in Nederland. Zij spreekt van „een les voor de Nederlandse overheid” en spoort Nederland aan om regels voortaan vooraf te toetsen aan Europese wetgeving „om nadien niet met een ongewenste situatie te worden geconfronteerd”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer