„Nederlands landschap in verval”
Het gaat niet goed met het Hollandse landschap. Veel markante plekken zijn in verval door geldgebrek. Andere locaties lijden onder oprukkend licht.
De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) bracht woensdag honderden noodlijdende gebieden onder de aandacht van de politiek. Minister Plasterk nam een rapportage over de „abominabele staat van het landschappelijk erfgoed” in ontvangst. Volgens de VNC willen boeren en andere eigenaren zich graag bezighouden met het herstel en onderhoud van de gebieden, mits er voldoende geld tegenover staat. Daarvoor is jaarlijks 400 miljoen euro extra nodig.Op veel plekken zijn historische houtwallen ingezakt, staat nog maar een boom van de elzensingel overeind en verdwijnen knotwilgen. „Schoonheid, biodiversiteit en de CO2-afvang nemen af”, zei een woordvoerder. „Ons erfgoed brokkelt af. Als een molen op instorten staat, is daar ook geld voor.”
De vereniging wil dat meerdere departementen zich naast het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit met het cultuurhistorische landschap gaan bezighouden.
Door toenemende verlichting zijn er weinig donkere plekjes meer te vinden in Nederland, aldus de organisatie Stichting Natuur en Milieu Utrecht. Provinciale milieufederaties schakelden deskundige Wim Schmidt in om in elke provincie de meest donkere locatie te vinden. Dat gebeurt in het kader van de vijfde editie van de Nacht van de Nacht.
Door middel van lichtmetingen tijdens heldere nachten moet duidelijk worden waar het nog echt donker is. De uitkomsten worden 18 oktober bekendgemaakt in het programma Vroege Vogels. Tijdens de Nacht van de Nacht op 24 oktober gaan duizenden lichten uit en zijn er allerlei nachtactiviteiten voor publiek. „Waarschijnlijk wordt er op de donkerste plek in elke provincie nog een extra activiteit georganiseerd.”