SP Haarlem verzet zich tegen Scharlaken Koord
Vragen heeft hij, heel veel vragen. Het Haarlems college wil graag in zee met het Scharlaken Koord, maar vindt een tot de tanden toe gewapende SP-fractievoorzitter op zijn weg. „Ik moet controleren of het gemeenschapsgeld correct wordt besteed.”
„Geen kwaad over het Scharlaken Koord.” Al voor het gesprek goed en wel is begonnen, laat drs. P. G. Elbers (68), fractievoorzitter van de SP in Haarlem, er geen misverstand over bestaan: de medewerkers die bij deze evangelische hulpinstantie in dienst zijn, verdienen ook in zijn ogen niets dan lof.„Maar let op”, waarschuwt Elbers meteen, „ik heb het nu over de mensen die er werken, niet over de organisatie als zodanig. Dat is een club die blijkens zijn advertentieteksten andersdenkenden en ongelovigen uitsluit. Dat is voor een organisatie die in het publieke domein wil werken niet meer van deze tijd.”
Om tegemoet te komen aan de roep uit de gemeenteraad om een uitstapprogramma voor prostituees legde het college begin dit jaar contact met politie, GGD en diverse ministeries. Het Scharlaken Koord bleek volgens het college als enige een kant-en-klaar uitstapprogramma te hebben en werd om die reden door het ministerie van Justitie gesubsidieerd.
Toen de evangelische hulporganisatie in een personeelsadvertentie liet weten van sollicitanten „een levend geloof in Jezus Christus” te verwachten, eiste de gemeenteraad van Haarlem op initiatief van Elbers eerst de garantie dat de Scharlaken Koordmedewerkers hun levensovertuiging niet zouden opdringen en geen cliënten zouden discrimeren.
Dat zou niet gebeuren, zo bevestigden twee medewerkers tijdens een commissievergadering vorige maand.
De Haarlemse burgemeester drs. B. B. Schneiders is inmiddels gerustgesteld en stelde onlangs per brief voor het Scharlaken Koord per direct te laten beginnen, tot en met 2010 als de subsidie van het ministerie van Justitie voor het uitstapprogramma eindigt. Vanaf 2011 ontstaat dan een nieuwe situatie, „waarbij de raad het proces kritisch kan volgen”, aldus de burgemeester in de brief.
Goed idee?
Elbers, daags voor de tweede commissievergadering, woensdagavond: „Nee, zo gemakkelijk komt het college niet weg. Schneiders schrijft in zijn brief dat er behalve het Scharlaken Koord geen organisaties waren met een kant-en-klaar uitstapprogramma. Hij leidt dat af uit het feit dat, behalve het Scharlaken Koord, niemand op het subsidieaanbod van het ministerie van Justitie zou hebben gereageerd. Geschikte organisaties waarmee wij contact hebben, zoals het Algemeen Maatschappelijk Werk in Haarlem en De Rode Draad waren daar echter helemaal niet van op de hoogte. Dat roept bij ons de vraag op of het ministerie het uitstapprogramma wel volgens Europese regels heeft aanbesteed.”
Tijdens een commissievergadering heeft het Scharlaken Koord aangegeven alle cliënten hetzelfde te benaderen en niet te evangeliseren. Dé angel is er nu toch uit?
„Dat zien wij echt anders. Wij willen weten hoe het kan dat Justitie alleen met het Scharlaken Koord in zee is gegaan. Komt dat uit de koker van deze coalitie? In dat geval plaatst het kabinet gemeentebesturen voor het blok en zegt het als het ware: Slikken of stikken. Dat kan niet de bedoeling zijn.”
Door uw toedoen wachten prostituees die de branche uit willen al weken op hulp.
„Dat is ons niet aan te rekenen, maar de burgemeester. Hij had zich eerder en beter moeten verdiepen in de identiteit van het Scharlaken Koord. Als hij de raad daarover tijdig had geïnformeerd, was deze impasse ons bespaard gebleven. Hij heeft een politieke inschattingsfout gemaakt.”
Hoe gaat u in de commissie op zijn voorstel reageren?
„Wij gaan het college, al dan niet via een motie, opdragen terug te gaan naar ministerie met de vraag of Haarlem de subsidiegelden rechtstreeks kan ontvangen. Dan kunnen ze hier naar eigen inzicht worden besteed. In dat geval wordt het ook mogelijk aandacht te besteden aan informele prostitutie: moeders die zich uit armoede in flatjes moeten prostitueren om rond te komen. Dat probleem is in Den Haag minder bekend, maar neem van mij aan, het is minstens zo groot.”
En als het ministerie volgens de regels heeft gewerkt en terecht de uitstapprogramma’s subsidieert die verlopen via het Scharlaken Koord?
„Dan willen wij eerst zwart-op-wit hebben dat de samenwerking met het Scharlaken Koord hoogstens zal duren tot 2010 en dat wij daarna de handen vrij hebben om met andere instanties in zee te gaan.”
Met permissie, maar waar is het u nu eigenlijk om te doen?
„Ik zit in de regering van Haarlem. Ik moet controleren of subsidiegeld waar we allemaal aan meebetalen correct wordt besteed, ook als het om dergelijke uitstapprogramma’s gaat. Neutrale, seculiere instanties die de lokale situatie kennen, hebben naar mijn overtuiging de beste papieren voor deze programma’s. Daarom móét ik zorgen dat het geld daar komt.”