VS en Australië hopen op Nederlandse verlenging Uruzgan
TWEEDE KAMER (ANP) – Amerika, Australië en Afghanistan hebben nadrukkelijk te kennen gegeven dat zij hopen dat Nederland haar missie in Uruzgan voortzet. Dat bleek tijdens contacten van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) met collega’s vorige week in New York.
Dit heeft Verhagen dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij antwoordde op vragen van de VVD over de uitlatingen die hij vorige week tegen een BNR–verslaggever deed over een mogelijk vervolg van de missie.De Nederlandse missie in Uruzgan loopt eind volgend jaar af. Volgens Verhagen is de taak die Nederland collectief met alle NAVO–bondgenoten en andere landen in Afghanistan uitvoert, nog niet afgerond. Zolang dat zo is, stelt hij zich de vraag of „wij kunnen zeggen dat die taak niet ons pakkie ’an is”.
Hij benadrukt in zijn brief dat hij daarmee niets afdoet aan het kabinetsstandpunt dat Nederland in 2010 zijn rol in ’Task Force Uruzgan’ beëindigt. Formeel ligt er ook nog geen verzoek aan Nederland om er te blijven. Tot nu toe zeiden kabinetsleden altijd dat er niet met partners over een mogelijke verlenging werd gesproken.
Oppositiepartijen als de VVD, maar ook regeringspartij PvdA stelden vorige week dat Verhagen een verkeerd signaal aan de NAVO–partners had afgegeven. De NAVO is verantwoordelijk voor de opvolging van Nederland in Uruzgan. Volgens de PvdA zette Verhagen met zijn opmerkingen de deur op een kier voor verlenging, hoewel dat niet met de Kamer is afgesproken.
In het najaar van 2007 werd minister Van Middelkoop (Defensie) nog flink in de Tweede Kamer op zijn vingers getikt, omdat hij had verklapt dat Nederland de intentie had langer in Uruzgan te blijven. Daar was toen nog geen besluit over genomen. Uiteindelijk werd eind 2007 besloten de missie te verlengen tot eind 2010.
De VVD stemde toen in met de missie, maar eiste ook dat de regering de NAVO duidelijk zou maken dat Nederland echt eind 2010 vertrokken zou zijn uit Uruzgan. De liberalen wilden een brief van de NAVO waarin stond dat die boodschap was begrepen. Die brief kreeg de Kamer na veel gedoe.
Verhagen zei dinsdag in een reactie dat de bedoelde landen hun hoop al langer openlijk hebben uitgesproken. Hij spreekt tegen dat Nederland hiermee onder druk wordt gezet om langer te blijven.