Politiek

Christelijke school mag sollicitant weren

Het kabinet wil de bestaande balans tussen de vrijheid van godsdienst en onderwijs en het verbod tot discriminatie handhaven. Dat betekent dat er in sommige gevallen ruimte blijft voor christelijke instellingen om op basis van hun grondslag personeel en sollicitanten te weren.

Redactie politiek
29 September 2009 13:40Gewijzigd op 14 November 2020 08:46
Minister Ter Horst heeft een brief naar Kamer gestuurd waarin staat dat de bescherming van het individu tegen discriminatie niet minder mag worden. Foto ANP
Minister Ter Horst heeft een brief naar Kamer gestuurd waarin staat dat de bescherming van het individu tegen discriminatie niet minder mag worden. Foto ANP

Het kabinet komt daarom in het voorjaar van 2010 met een nieuw tekstvoorstel waarin de uitzonderingsbepalingen voor orthodoxe instellingen zijn verwoord. Dat schrijft minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties namens het kabinet in een brief die dinsdagmiddag naar de Tweede Kamer is gestuurd.In de brief die minister Ter Horst naar de Kamer stuurde staat dat het kabinet de bescherming van het individu tegen discriminatie niet minder mag worden. Ook hecht het kabinet eraan dat de vrijheid van instellingen op godsdienstige of levensbeschouwelijke grondslag en instellingen van bijzonder onderwijs om eisen te stellen aan het personeel „ongewijzigd blijft”.

De manier waarop de ‘enkele-feitconstructie’ nu in de wet staat, blijkt in de praktijk vaak misverstanden op te roepen. De Algemene wet gelijke behandeling verbiedt discriminatie, maar zegt dat levensbeschouwelijke instellingen voor het realiseren van hun grondslag uitzonderingen mogen maken. Maar het enkele feit dat iemand homoseksueel is, mag geen reden zijn voor ontslag. Als er echter bijkomende omstandigheden zijn, is het ontslag wel geoorloofd.

Met name de bepaling dat er bijkomende omstandigheden zijn, is in de loop van de jaren aanleiding geweest voor veel discussie. Veel organisaties lieten de weten niet goed met de huidige tekst uit de voeten te kunnen. Daaronder waren de Europese Commissie, de Commissie gelijke behandeling, vertegenwoordigers van bijzondere scholen en belangenorganisaties van homo’s.

Advies Raad van State over de enkelefeitcontstructie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer