Economie

Mkb ziet een gaatje voor werklozen

Een op de vijf werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zegt bereid te zijn in de toekomst moeilijk plaatsbare werklozen in dienst te nemen. Als dat nodig is, willen werkgevers ook wel werkplekken aanpassen – maar vaak pas als de overheid meebetaalt.

Redactie economie
29 September 2009 10:28Gewijzigd op 14 November 2020 08:46

Dat bleek maandag uit gegevens van EIM, een bureau dat onderzoek doet voor overheden en brancheorganisaties en dat „al ruim 75 jaar een brugfunctie tussen bedrijf en beleid” vervult.De resultaten van het onderzoek wijzen op „voldoende kansen in het mkb” en „perspectief voor moeilijk plaatsbare werklozen”, aldus het EIM. Onder deze werklozen verstaat het EIM de extra kwetsbaren op de arbeidsmarkt, zoals werklozen zonder diploma, ouderen, allochtonen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten.

Van de ondervraagde werkgevers blijkt 10 procent de afgelopen vijf jaar een of meer mensen uit deze groep in dienst te hebben genomen. Vooral de horeca scoort hoog.

Bijna 40 procent van de ondernemers is van plan binnen twee jaar meer moeilijk plaatsbare werklozen aan te nemen. De bereidheid is het grootst bij bedrijven met vacatures die om een laag opleidingsniveau vragen.

Van de werkgevers die nog geen moeilijk plaatsbare werklozen in dienst namen, geeft een op de vijf aan hier in de toekomst wel toe bereid te zijn. Een ruime meerderheid wil de arbeidsorganisatie en de werkomgeving aanpassen. In veel gevallen zijn de mkb’ers hiertoe pas bereid als de overheid meebetaalt.

Ruim twee derde van de werkgevers in het mkb heeft de afgelopen vijf jaar geen moeilijk plaatsbare werklozen in dienst gehad en is dat ook niet van plan. Bij 60 procent komt dit doordat zij geen behoefte hebben aan nieuw personeel of omdat ze klein willen blijven. In de andere gevallen spelen (voor)oordelen een rol. Een deel vindt zijn bedrijf er niet geschikt voor; anderen vrezen dat de mensen ongeschikt zullen zijn voor het werk. Als reden worden ook hoge kosten en rompslomp genoemd.

Het EIM nam het mkb onder de loep omdat er een belangrijk deel van de Nederlandse beroepsbevolking werkt. Grote bedrijven voeren een professioneel diversiteitsbeleid en een leeftijdsbewust personeelsbeleid; in het mkb lopen die lijnen niet zo duidelijk. Volgens het EIM creëert juist de groei van mkb-bedrijven veel nieuwe werkgelegenheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer