Stadsboerderijen bedreigd door nieuwbouw
Een unieke wijk vol oude stadsboerderijen naast het station van Harderwijk wordt in haar voortbestaan bedreigd. Inwoners van de wijk ”Het Nachthok” willen in een openbaar debat het gebied veiligstellen.
De gemeente is bezig met een visie op de verdere toekomst. In de Ruimtelijke Structuurvisie 2030 wordt geschetst hoe de voormalige Zuiderzeestad er over ruim twintig jaar bij zal liggen.In die visie zal geen toekomst zijn voor Het Nachthok, stelt bewoner Richard Schouten. Hij baseert dit onder meer op eerdere visies op het stationsgebied. Hij is een burgerinitiatief gestart om de boerderijen en haar omgeving te behouden.
Het Nachthok is vernoemd naar de schuilplaatsen voor het vee van de stadsboeren die begin vorige eeuw nog in de binnenstad van Harderwijk woonden. Vanwege de overlast die ze daar veroorzaakten werden in 1910 de eerste stadsboerderijen in dit wijkje geplaatst. „Charmante, kleine boerderijen met aardig wat land erachter”, zegt Schouten. Een wijk alleen voor stadsboeren is uniek in Nederland, stelt Schouten.
In de loop der jaren verdwenen de boeren en ontstond de mix van inwoners die je er nu treft. In de jaren ’70 was in de toekomstplannen van de gemeente evenmin ruimte voor deze historische panden. „Ingrijpen van toenmalig staatssecretaris Schaefer verhinderde de uitvoering van deze plannen.”
Nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen, stelt Schouten. In de eerste tekeningen uit de visie van de gemeente op de ‘centrale zone’, het gebied rond het station, ontbreken boerderijen en gaat het huidige gebied fors op de schop.
Alles met als doel om van Harderwijk een intercityplaats te maken. „Dit zijn gemeentelijke monumenten, dus ze zullen niet zo snel allemaal verdwijnen, maar wat blijft er over?” vraagt hij zich af.
Schouten wil dat in de toekomstvisie van de gemeente het huidige karakter van het gebied behouden blijft. Als hij 75 geldige handtekeningen heeft verzameld, moet het initiatief in de gemeenteraad behandeld worden. „Cultuurhistorie bestaat niet uit stenen alleen. Hier betreft het de hele wijk.”