Noord-Korea voert ranglijst repressie aan
Noord-Korea blijft nummer één op de ranglijst christenvervolging, die Open Doors jaarlijks actualiseert.
De ranglijst christenvervolging vermeldt landen naar de mate waarop christenen in dat land vervolgd worden vanwege de uitoefening van hun geloof. Saudi-Arabië staat net als vorig jaar op de tweede plaats, gevolgd door Vietnam. Deze drie landen worden aangemerkt als landen waar zware vervolging heerst. De andere landen van de toptien zijn: Laos, Turkmenistan, Pakistan, Bhutan, Malediven, Somalië en Iran. China komt op de elfde plaats.
Wat Noord-Korea betreft, kon men tot voor kort volgens Open Doors alleen maar gissen naar het lot van de christenen daar. Men vroeg zich zelfs af of de kerk van het hermetisch gesloten land de communistische revolutie wel had overleefd. Maar de laatste jaren is er een constante stroom van informatie beschikbaar gekomen door de vele vluchtelingen die aan de hongerdood proberen te ontkomen. Zij melden dat de kerk de periode niet alleen heeft overleefd, maar zelfs is gegroeid. Open Doors schat het aantal christenen in Noord-Korea op 400.000. Dit ondanks het feit dat praktisering van het christelijke geloof, wanneer het uitkomt, kan resulteren in gevangenschap en de dood.
Saudi-Arabië beschouwt zichzelf als hoeder van de belangrijkste islamitische heiligdommen en rekent al zijn burgers tot de islam. Een Saudiër die overgaat tot een ander geloof riskeert de doodstraf. Zelfs christelijke gastarbeiders uit landen als de Filipijnen en India zijn gearresteerd en gedeporteerd omdat zij in alle stilte bij elkaar kwamen voor een kerkdienst, dit ondanks verzekeringen door de regering dat buitenlanders in de privé-sfeer hun geloof mogen praktiseren.
De afgelopen twee jaar is de vervolging in Vietnam toegenomen, met name in het centrale bergland en de noordwestelijke provincies. Recente wetgeving lijkt bedoeld om de staatscontrole op de kerk verder te vergroten.
Open Doors is een onafhankelijke internationale organisatie die opkomt voor vervolgde christenen wereldwijd. Aanvankelijk stelde zij de ranglijst samen om haar beleid te helpen bepalen. Vanwege de internationale belangstelling wordt de lijst nu ook beschikbaar gesteld voor het publiek. De landen worden beoordeeld volgens een groot aantal criteria die punten opleveren. Het hoogste aantal punten levert de hoogste plaats op. Zo heeft Noord-Korea 82,5 punten, Saudi-Arabië 77 en Vietnam 72,5.