„C2000 nog vol mankementen”
AMSTERDAM (ANP) - Het communicatiesysteem voor hulpdiensten C2000 zit nog altijd vol mankementen. Op risicolocaties, zoals de petrochemische industrie bij Pernis, de kerncentrale in Borssele en de zwaarbewaakte gevangenis in Vught, hebben hulpdiensten geen of slecht bereik. Dat concludeert het tv-programma Zembla zondag na eigen onderzoek.
Het programma verwijst naar een vertrouwelijke lijst van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), waaruit blijkt dat op 65 plaatsen hulpdiensten geen of slecht bereik hebben. Maar het programma vroeg ook de 25 veiligheidsregio’s naar het functioneren van C2000. Daaruit blijkt volgens Zembla dat het systeem op nog veel meer plaatsen geen dekking heeft.Het zou gaan om gebieden langs kust en rivieren, maar ook om de binnensteden van onder meer Groningen en Tilburg. Ook op het strand van Hoek van Holland, waar enkele weken geleden een dansfeest volledig uit de hand liep, is het bereik slecht. En daarvan zou BZK al sinds 2006 op de hoogte zijn gebracht door de politie. Directeur-generaal Dick Schoof van BZK reageert in de uitzending verbaasd en zegt dat dat hem niet bekend is.
Eerder deze maand gaf minister Guusje ter Horst van BZK al te kennen dat tijdens de rellen op het Hoekse strand geen problemen waren met de dekking van C2000. „De belasting van de masten en netwerk bleef onder de 50 procent en er waren die dag geen storingen”. Wel waren tientallen politiemensen in één gespreksgroep ingedeeld. „Als een van hen op de knop van de portofoon drukt en spreekt, kunnen alle anderen alleen nog maar luisteren”.
Naast de lijst met 65 gebieden zijn er talloze winkelcentra, stadions, ziekenhuizen en tunnels waar het systeem slecht werkt, meldt Zembla. Het zijn plekken waar duizenden mensen tegelijk gered moeten kunnen worden. Vijf jaar na deze eis van het ministerie hebben veel plaatsen volgens Zembla nog niets geregeld. Lokale bestuurders weten vaak niet dat zij dat moeten doen.
Meer dan de helft (53 procent) van de politiemensen voelt zich onveilig door de mankementen in het communicatiesysteem. Dat blijkt uit een landelijke enquete onder politiemensen van politievakbond ACP in opdracht van Zembla. „Zoveel politiemensen denken dus dat het systeem niet werkt wanneer zij het ’t hardst nodig hebben”, aldus ACP-voorzitter Gerrit van der Kamp.
Inmiddels onderzoekt een groep experts in opdracht van de minister de oorzaken van de problemen met C2000. Aanleiding zijn de crash met een vliegtuig van Turkish Airlines, Koninginnedag in Apeldoorn en de rellen bij Hoek van Holland. De specialisten bezien onder meer of de capaciteit van het systeem op te voeren is of anders over het land verdeeld kan worden. Ter Horst wil verder drie tot vijf mobiele zendmasten aanschaffen voor extra capaciteit.