COA sluit zeventien centra voor asielzoekers
Minstens zeventien asielzoekerscentra in Nederland gaan in de loop van dit jaar en 2004 dicht. De directies zijn door het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) ingelicht. De sluitingen zijn het gevolg van de inkrimping die het COA vorig jaar aankondigde.
Het aantal opvangplaatsen wordt in twee jaar van 80.000 teruggebracht naar 40.000. Belangrijkste reden is dat er minder vluchtelingen naar Nederland komen. In Nederland zijn 120 asielzoekerscentra, waar in oktober 74.000 mensen werden opgevangen.
Voorzover bekend gaan in de provincie Zeeland de meeste centra dicht, zes. Verder sluit het COA opvang in de provincies Groningen (5), Friesland (3), Overijssel (1), Noord- Holland (1) en Utrecht (1).
Hoeveel opvangplaatsen hiermee verdwijnen is niet bekend. Van Friesland is berekend dat het daar om 1350 plaatsen gaat. Het COA komt dinsdag officieel naar buiten met informatie over de locaties die dichtgaan.
In de betreffende plaatsen heerst over het algemeen teleurstelling. Gemeenten zijn onder meer bezorgd over de gevolgen voor het plaatselijke onderwijs, omdat er met het vertrek van asielzoekers ook leerlingen afscheid nemen.
Intussen gaan de problemen met de alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) in campus Vught door. Een groep van enkele tientallen jonge asielzoekers heeft de campus verlaten en wil niet terug zolang het regime daar niet wezenlijk verandert. Ze klommen donderdag over het hek en trokken daarna naar Den Bosch. Daar hebben ze de nacht van donderdag op vrijdag doorgebracht in de flat van een Bossche particulier.
De ama’s verzetten zich al langer tegen het volgens hen strakke bewind op de campus. Vorige week weigerde het merendeel van de ongeveer zestig bewoners nog langer mee te doen aan het dagprogramma. Het COA benoemde maandag een nieuwe directeur om een einde te maken aan de ontstane situatie.
Dat heeft volgens de ama’s echter niets aan de situatie veranderd. De campus is een gevangenis, aldus een van hen. De politie houdt de groep voor haar eigen welzijn in de gaten, zegt een woordvoerder van het korps in Den Bosch. Hij stelt dat het COA verantwoordelijk blijft voor de groep. „Het COA beweert dat het een zaak van openbare orde is nu de ama’s uit de campus zijn vetrokken. Dat is wel erg kort door de bocht”, aldus de zegsman.
Gistermiddag heeft het COA in overleg met de voogdij-instelling Nidos de groep elders onderdak aangeboden, aldus een woordvoerster van het ministerie van Justitie. „We willen niet dat de groep met onbekende bestemming vertrekt.” De overige ama’s blijven op de campus.
Het regime daar is inmiddels iets versoepeld. De bewoners krijgen met name in het weekeind en ’s avonds meer tijd voor zichzelf. Volgens de woordvoerster van justitie blijft het uitgangspunt echter dat de ama’s zo snel mogelijk terug moeten naar het land van herkomst.
Of de opstandige ama’s het voorstel van het Nidos accepteren, is niet bekend.