„Staat van onderhoud Nederlandse dijk zorgelijk”
Het ministerie van Binnenlandse zaken heeft woensdag en gisteren een grootschalige rampenoefening uitgevoerd in Noord-Holland. Het scenario: een dijkdoorbaak. Vijf vragen aan Han Vrijling.
Vrijling is hoogleraar waterbouw aan de Technische Universiteit Delft, over overstromingsgevaar in Nederland.Hoe staat het eigenlijk met de Nederlandse dijken?
„Nederland is goed beveiligd tegen water, alleen laat het onderhoud van de dijken de laatste paar jaar echt te wensen over. Iedere vijf jaar onderzoekt het ministerie van Verkeer en Waterstaat de staat van de dijken en uit de laatste toetsing bleek 24 procent van de dijken niet aan de norm te voldoen. In 2001 was dat nog 16 procent. Dat is zorgelijk. Mensen staan niet vaak stil bij de risico’s die er in Nederland bestaan.”
Een dijkdoorbraak in Noord-Holland, is dat een reëel scenario?
„Een overstroming is mogelijk bij bepaalde weersomstandigheden, maar het blijft zeldzaam. Zoiets gebeurt een keer in de duizend, hooguit honderd jaar. Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt nu een grootschalige rampenoefening, maar economisch gezien is het voordeliger om te investeren in onderhoud van dijken dan in het redden van mensen.”
Welke delen van Nederland lopen het meeste gevaar?
„Op de kaart van Nederland zijn er wel een aantal ‘rode’ gebieden aan te wijzen. Zwakke plekken zijn bijvoorbeeld de Pettemerzeewering en de dijken bij Monster in Noord-Holland. Ook is er een aantal zwakke plekken aan te wijzen langs de grote rivieren.”
Vormt de zeewaterspiegel een gevaar voor Nederland?
„Er zijn wetenschappers die voorspellen dat de zeespiegel gaat stijgen als gevolg van klimaatverandering. Of de zeespiegel echt omhoog komt, staat nog niet vast. Maar ik denk dat als het gaat gebeuren, we tijd genoeg hebben om de dijken op te hogen.”
Kunnen we niet beter met z’n allen verhuizen?
„Bang zijn voor het water is echt niet nodig, zolang we maar bij de les blijven en voldoende onderhoud plegen. Iemand die echt bang is kan natuurlijk ook in een flat gaan wonen, en dan op de eerste verdieping of hoger gaan zitten bij een overstroming. Dan blijf je droog.”