„Nieuwe coalitie goed voor economie”
Het Nederlandse bedrijfsleven moet hopen dat de verkiezingen die zondag in Duitsland worden gehouden een meerderheid opleveren voor de christendemocratische CDU/CSU en de liberale FDP.
De kans op hervormingen die de Duitse economie verder helpen, is groter met die nieuwe coalitie dan in de huidige samenstelling van CDU en SPD, stelt ING-econoom Carsten Brzeski.„Duitsland moet minder afhankelijk worden van de export om een nieuw economisch rampenscenario af te wenden”, legt de Duitslandkenner uit. „Daarvoor dienen de binnenlandse bestedingen te worden gestimuleerd.” De kans daarop schat hij hoger in als de CDU en FDP gaan regeren dan wanneer de huidige coalitie aanblijft.
De nieuwe regering staat voor de grote uitdaging de Duitse economie te hervormen in de nasleep van de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Als ’s werelds grootste exporteur werd Duitsland afgelopen jaar hard getroffen door de internationale economische malaise. In 2009 krimpt de op drie na grootste economie ter wereld dan ook met 5,5 tot 6 procent, zo voorspelde bondskanselier Merkel eerder deze maand.
Een sterk herstel van de Duitse economie is van groot belang voor Nederland. Bijna 25 procent van de goederen die Nederland verlaten gaat naar Duitsland, waarmee de Oosterburen veruit onze belangrijkste handelspartner zijn.
Topprioriteit voor de nieuwe regering is de verbetering van het investeringsklimaat, zegt Brzeski. „Het is voor buitenlandse bedrijven nu niet aantrekkelijk om te investeren in Duitsland. Het belastingstelsel moet daarom grondig op de schop. Dat geldt overigens niet alleen voor bedrijven, de belastingdruk voor gezinnen is ook erg hoog. Dat moet veranderen om de bestedingen aan te jagen.”
De speelruimte van elke nieuwe regering wordt verkleind door de sterk verslechterde overheidsfinanciën.
De financiële crisis en de recessie hebben ook in Duitsland een groot gat geslagen in de begroting. Brzeski ziet echter grote verschillen in hoe de verschillende coalities zullen proberen de tekorten weer weg te werken.
„CDU en FDP zullen niet snel overgaan tot bezuinigingen”, stelt de ING-econoom. „Ze zullen eerst de lasten verlichten, in een poging de economie verder te stimuleren. Daarna zullen ze proberen de overheidsfinanciën te verbeteren. Een coalitie met SPD zal echter veel eerder geneigd zijn de belastingen te verhogen om meer geld binnen te krijgen. Daarmee knijp je de groei af.”
Erg slecht heeft de huidige, zogenoemde Grote Coalitie het overigens niet gedaan, vindt Brzeski. „De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar was goed en ook de autoslooppremie heeft gedaan wat hij moest doen. Je kunt wel vraagtekens zetten bij de redding van Opel.”