Kerk & religie

Rijke getuigenissen in arm Malawi

Het dagelijks leven in Malawi valt niet mee. Armoede, aids, honger, een gemiddelde levensverwachting van 35 jaar. Het kost twee predikanten uit Malawi geen moeite om een lijstje van praktische noden én wensen op te noemen. Toch overheerst de geestelijke blijdschap. „We zien dat door alles heen de honger naar de eenvoudige, Bijbelse leer toeneemt.”

Klaas van der Zwaag
25 September 2009 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 08:45
VEENENDAAL – Ds. Nedson Banda (r.) en voorganger Charles Ben uit Malawi spreken morgen op de zendingsdag van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Foto RD, Anton Dommerholt
VEENENDAAL – Ds. Nedson Banda (r.) en voorganger Charles Ben uit Malawi spreken morgen op de zendingsdag van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Foto RD, Anton Dommerholt

Voorganger Charles Ben (58) en ds. Nedson Banda (45), behorend tot de Reformed Presbyterian Church of Malawi (RPC), spreken morgen op de zendingsdag van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Ds. Banda is vaker in Nederland geweest, voor ”pastor Ben” was het de eerste reis buiten Malawi. Ze prijzen het mooie land, genieten van de contacten, maar benadrukken dat het bezoek vooral bedoeld is voor contact met geloofsgenoten. „We hebben hun steun voor onze kerk hard nodig, want de behoeften zijn vele.”De jonge RPC is in 1985 ontstaan . De kerk heeft haar oorsprong in de Free Presbyterian Church of Zimbabwe, die weer Schotse wortels heeft. De RPC is uitgegroeid tot 170 gemeenten met ongeveer 16.000 leden. Dat zijn voor het grootste deel echter geen belijdende leden, maar kerkgangers die geboren zijn uit christelijke ouders. De RPC telt nog maar 300 belijdende leden. Het gaat om leden die door de synode van de kerk zijn toegelaten tot een volwaardig lidmaatschap. Zij worden eerst onderwezen vanuit de Westminster Korte Catechismus en daarna onderzocht op de kennis van hun geloof, hun persoonlijk geloof en op hun levenspraktijk. „Het gebeurt nogal eens dat iemand vanwege zijn islamitische achtergrond meerdere vrouwen heeft”, zo licht ds. Banda toe.

De RPC heeft dit jaar voor het eerst zelf mensen gedoopt. De 16.000 leden zijn over het algemeen gedoopt in andere kerken. De RPC erkent deze doop, mits hij in de naam van de Drie-eenheid is uitgesproken. Pastor Ben spreekt de hoop uit dat het aantal predikanten snel zal groeien, om de doop te kunnen bedienen en ook volgend jaar voor het eerst avondmaal te vieren. Zelf hoopt hij in het voorjaar van 2010 tot predikant bevestigd te worden. Naast ds. Banda is ds. R. J. Oomen, predikant binnen de HHK, werkzaam in de RPC.

Bijbelschool

De Bijbelschool van de RPC heeft deze zomer zestien studenten afgeleverd. Momenteel bezoekt eenzelfde aantal de school. Ook krijgen studenten een vervolgopleiding na de Bijbelschool om hun kennis te verdiepen. Ds. Oomen is predikant-directeur van de Bijbelschool, ook ds. Banda geeft les aan de opleiding. De RPC is zo druk met het toerusten van gemeente­leden in het uitgestrekte land, dat de Bijbelschool het werk gaat uitbreiden. In het najaar wordt A. W. van Bragt door de zending van de HHK naar Malawi uitgezonden. Hij zal daar de coördinatie van de opleiding op zich nemen. Ook is er een vacature voor een theoloog, die als vaste docent aan de school verbonden zal worden.

Het kost de voorgangers geen moeite om een aantal praktische wensen te noemen. Een simpel dak voor de kerk van –duur– plastic is al een verbetering vergeleken met een dak van gras. Middelen voor vervoer zijn ook een belangrijke wens. Voorgangers moeten vaak tientallen kilometers afleggen om te preken en mensen op te zoeken. De twaalf classes beschikken nu elk afzonderlijk over een fiets. Inmiddels hebben ze ook vier motorfietsen om afstanden sneller te kunnen overbruggen.

Beide voorgangers zijn verwonderd over de verschillende geloofsgetuigenissen die zij regelmatig vernemen. Voorganger Ben somt enkele namen op van mensen die recent tot geloof zijn gekomen. „God werkt op verschillende plaatsen en de geestelijke honger is groot. Recent ging ds. Oomen voor in een ziekenhuis. Het voltallige personeel en alle patiënten waren daarbij aanwezig. Een week later kwam een van die patiënten in de kerk. Donderdag hoorden we dat een dokter die daar aanwezig was zijn chief gevraagd had om een evangelisatiedienst te beleggen in een naburig dorp. Zo horen we regelmatig verhalen over bijeenkomsten in dorpen. Mensen zijn geïnteresseerd in de geestelijke boodschap, niet alleeen omdat de levensomstandigheden zo moeilijk zijn, maar omdat de Heilige Geest krachtig werkt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer