„Baarmoederhalskanker beter te voorkomen”
Baarmoederhalskanker zal in de toekomst veel beter zijn te voorkomen. Dit concluderen onderzoekers van het VU medisch centrum in Amsterdam. Ze hebben een verbeterde methode ontwikkeld waarmee in een vroeg stadium het virus kan worden opgespoord dat de kanker veroorzaakt.
De resultaten van het onderzoek worden deze week gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.
De onderzoekers spreken van een ’veelzeggend onderzoeksresultaat’. Ze verwachten dat het aantal vrouwen dat overlijdt aan baarmoederhalskanker ’enorm kan dalen’. Nu krijgen 770 vrouwen in Nederland jaarlijks baarmoederhalskanker. Uiteindelijk overlijden 250 van hen aan de ziekte.
De onderzoekers hebben ontdekt dat er achttien in plaats van veertien kankerverwekkende typen bestaan van het Humaan Papillorna Virus (HPV). Dit virus is de veroorzaker van de baarmoederhalskanker. Alle kankerverwekkende vormen van het virus kunnen via één test in een vroeg stadium worden opgespoord. Dit gebeurt bij het maken van een zogenoemd uitstrijkje.
De onderzoekers pleiten ervoor om de tests via de uitstrijkjes uit te breiden. Ze verwachten dat de kans op het vinden van de kanker in een vroeg stadium vrijwel 100 procent is.