Lage melkprijs drijft wig in sector
Het zijn zware tijden voor melkveehouders nu de melkprijs historisch laag is. Daarover zijn de belangenorganisaties het eens. Maar als het gaat om de oplossing botert het niet tussen beide partijen.
Geen mest, maar melk komt er dezer dagen uit diverse Europese giertanks. Het protest tegen de lage melkprijs doet menige wenkbrauw fronsen: elders op de wereld smachten mensen naar een beker melk.De Europese actie wordt in Nederland gecoördineerd door de Dutch Dairymen Board (DDB), enkele jaren geleden opgericht door de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). DDB en NMV zijn fel tegenstander van het verdwijnen van de melkquota in 2015.
De verontwaardiging over de melklozingen deert voorzitter Peter ten Hoeve van NMV niet. „We geven een signaal af. Als je de boeren veronachtzaamt, heb je straks helemaal geen eten meer.”
Hij pleit voor een „marktgericht quotum” om zo de prijzen te sturen. Concreet zou dat op dit moment een verlaging van 5 procent betekenen.
LTO –14.000 van de 19.000 melkveehouders zijn erbij aangesloten– hekelt de acties van de kleinere DDB. „Verlagen van de quota werkt niet, de melkprijs zal niet stijgen. Andere landen springen in dat gat”, aldus beleidsmedewerker Klaas Johan Osinga. Hij ziet door de liberalisering prijzen meer fluctueren. „Dat is voor boeren wel even wennen. Brussel regelt het niet meer, het komt nu aan op ondernemerskwaliteiten.”
LTO is niet meer in gesprek met DDB en NMV. De laatste twee zijn recent weggelopen uit een sectorbreed crisisberaad, waar ook partijen als Rabobank en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) meepraten.
Van landbouwminister Verburg hoeven de actievoerders niet veel te verwachten. Zij ziet niets in een productiebeperking en keurt de melklozingen af. „Mijn boerenhart huilt bij dit soort acties.”
Vergeleken met andere landen is de actiebereidheid van Nederlandse boeren laag.