Opinie

Klimaatverandering samen te lijf

De VS willen het klimaatprobleem nu echt aanpakken, stelt Fay Hartog Levin. Alle landen moeten daarbij samenwerken, maar de ontwikkelingslanden mogen er niet door in de knel komen.

24 September 2009 08:39Gewijzigd op 14 November 2020 08:44
„De VS bewonderen de Nederlandse vastberaden inzet om een krachtig internationaal akkoord te bewerkstelligen. De VS delen deze inzet en we hebben er vertrouwen in dat we samen deze uitdaging aankunnen.” Foto EPA
„De VS bewonderen de Nederlandse vastberaden inzet om een krachtig internationaal akkoord te bewerkstelligen. De VS delen deze inzet en we hebben er vertrouwen in dat we samen deze uitdaging aankunnen.” Foto EPA

Op 22 september, aan de vooravond van de 64e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, heeft president Barack Obama tijdens een speciale VN-top met wereldleiders over klimaatverandering gesproken. Alle landen bereiden zich voor om te komen tot een nieuw internationaal akkoord om klimaatverandering tegen te gaan.Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen waar de wereld mee geconfronteerd wordt. De gevolgen van klimaatverandering zijn reeds duidelijk en de consequenties daarvan zijn ernstig. De Noordelijke IJszee verdwijnt sneller dan gedacht. En de ijskap op Groenland smelt. Zeespiegels dreigen hoger te worden dan eerdere verwachtingen aangaven. En watervoorraden worden in toenemende mate bedreigd door smeltende gletsjers en natuurrampen, zoals droogte en overstromingen. De wetenschap heeft een simpele maar grimmige boodschap: alle landen moeten samenwerken om klimaatverandering tegen te gaan en het is hoog tijd dat er actie wordt ondernomen.

President Obama erkent dat de Verenigde Staten een leidende rol moeten vervullen in de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. Als ’s werelds grootste uitstoter van CO2 in de geschiedenis, dragen wij een verantwoordelijkheid. We weten dat zonder vermindering van de uitstoot van CO2 van de VS, er geen oplossing mogelijk is om klimaatverandering tegen te gaan. Dus zullen de VS de leiding nemen in het opbouwen van een schone energie economie van de 21e eeuw.

Op het gebied van klimaatverandering stuurt president Obama de VS in een nieuwe richting. De president heeft het Congres opgeroepen te werken aan een uitgebreide wetgeving voor schone energie zodat de uitstoot van het niveau van 2005 met 14 procent verminderd kan zijn voor 2020 en 83 procent voor 2050. Het Huis van Afgevaardigden heeft hiertoe een voorstel aangenomen, dat nog door het Congres moet.

Het economisch stimuleringspakket van de president bevat meer dan 80 miljard dollar bestemd voor schone energie. Vanuit milieuoogpunt zijn de klimaatmaatregelen van de EU en de VS vergelijkbaar en resulteren ze in aanzienlijke verminderingen van uitstoot. In plaats van te discussieren over verwaarloosbare verschillen tussen het beleid van de EU en de VS, is het vele malen belangrijker dat wij samenwerken om een ongecontroleerde uitstoot in de belangrijke opkomende economieën te voorkomen.

Om een veilige een bewoonbare planeet te behouden moeten alle grote uitstotende landen samenwerken en krachtige maatregelen nemen.

Er is geen andere manier om klimaatverandering te beheersen; het Internationaal Energie Agentschap schat dat 97 procent van de toekomstige uitstoot zal komen van de ontwikkelingslanden.

De VS streven een wereldwijde strategie na om klimaatverandering tegen te gaan via onderhandelingen binnen het VN Raamwerk Conventie over Klimaatveranderingen (UNFCC), het Forum van Grote Economieën over Energie en Klimaat en via bilaterale verhoudingen.

Om een sterk internationaal akkoord te bereiken en de uitdaging van klimaatverandering aan te kunnen, zullen alle landen zich volledig moeten inzetten. Ontwikkelde landen moeten voor 2020 hun uitstoot substantieel verminderen. Belangrijke ontwikkelingslanden moeten maatregelen treffen die hun uitstoot substantieel zullen verminderen voor 2020.

Andere ontwikkelingslanden moeten een plan ontwikkelen voor een lage groei van koolmonoxide-uitstoot –met zo nodig financiële en technische steun – die de leidraad zal vormen voor hun langetermijn ontwikkelingstraject. Het is belangrijk ervoor te waken dat een nieuw akkoord aan ontwikkelingslanden geen verplichtingen oplegt die hun groei- en ontwikkelingsmogelijkheden zullen hinderen.

Weg

Uiteindelijk moet een akkoord over klimaatverandering niet alleen gaan over het beperken van CO2-uitstoot, maar het moet ook een weg bieden voor duurzame ontwikkeling. De ontwikkeling van schone energie is de enige duurzame manier voorwaarts. Om dit te bevorderen moeten landen die geavanceerde capaciteiten bezitten klaar staan om technologieën te ontwikkelen en deze beschikbaar te stellen. Als we samenwerken kunnen de inspanningen om een wereldwijde economie van schone energie op te bouwen aanzienlijke mogelijkheden bieden voor investeringen, economische groei en werkgelegenheid wereldwijd.

Als een laaggelegen land is Nederland gevoelig voor klimaatverandering en speelt het een leidende rol in de inspanningen om de mogelijke gevolgen te verzachten. Dit jaar hebben Amerikaanse en Nederlandse specialisten hun samenwerking op het gebied van zonne-, wind- en andere vervangende energie technologieën geïntensiveerd.

Toonaangevende onderzoekers van het nationale laboratorium voor vervangende energie (US National Renewable Energy Laboratory – NREL) en het Energieonderzoek Centrum Nederland werken nauw samen om de transatlantische samenwerking op het gebied van het klimaat en energie te versterken.

We bewonderen de Nederlandse vastberaden inzet om een krachtig internationaal akkoord te bewerkstelligen. De VS delen deze inzet en we hebben er vertrouwen in dat we samen deze uitdaging aankunnen.

De auteur is ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer