Organisaties starten actie voor klimaat
In de Schellingwouderkerk in Amsterdam-Noord is maandagavond de klimaatcampagne ”Countdown to Co2penhagen” (Aftellen tot Kopenhagen) van start gegaan. Initiatiefnemers zijn ICCO en Kerk in Actie.
Op de muren van de Schellingwouderkerk, aan de Wijkergouw, werden beelden geprojecteerd van de gevolgen van klimaatverandering. Zo’n veertig mensen bezochten de bijeenkomst.De klimaatverandering is een ramp, aldus ds. A. W. van der Plas, programmamanager van de diaconale organisatie Kerk in Actie van de Protestantse Kerk in Nederland en een van de sprekers gisteravond. Onvoorspelbaar weer vernietigt oogsten en dorpen met als gevolg honger, armoede, ziekte en sterfte. „In Nederland lijken we het goed te hebben. We bouwen dijken nog wat hoger. Maar in Polynesië loopt het gebied onder.”
De predikant hoopt dat de Nederlandse regering „structurele maatregelen” zal treffen voor de oplossing van de klimaatproblematiek. Met de bewustwordingscampagne tellen de organisaties af tot de internationale klimaatconferentie in Kopenhagen, in december.
Kerk in Actie en de interkerkelijke ontwikkelingsorganisatie ICCO roepen de regering op om „rechtvaardige en effectieve mondiale klimaatafspraken te maken.” Ze vragen om een reductie van de CO2-uitstoot met 40 procent in 2020.
Voor ds. Van der Plas is „verantwoordelijkheid voor de schepping” reden dat de twee organisaties zich zorgen maken om het klimaat. „De schepping is als een schoon boek, zoals de Nederlandse Geloofsbelijdenis zegt, van waaruit we de almacht en wijsheid van God kunnen leren. Maar wij hebben het boek gescheurd en bevlekt.”
Goed rentmeesterschap blijft een opdracht, aldus de predikant. „Deze verantwoordelijkheid hebben we niet alleen jegens God, maar ook jegens de gehele schepping: onze naasten, en ook dieren en planten.”
De sprekers tekenden gisteren ook een „belofte”, die te vinden is op klimaatbelofte.nl. „De belofte kan de bewustwording over het klimaat te versterken.”
Bijna 2900 personen hebben de belofte inmiddels ondertekend, meldt de website. Daarop zijn ook klimaatvriendelijke tips te vinden, gegroepeerd rond de begrippen verandering, vermindering en vergoeding van de CO2-uitstoot: minder lang douchen, spaarlampen gebruiken en klimaatprojecten in ontwikkelingslanden ondersteunen.
Dr. A. J. Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk, heeft toegezegd de campagne onder de aandacht van plaatselijke gemeenten te brengen. De Wereldraad van Kerken en de Europese Raad van Kerken schaarden zich achter de campagne. De actie wordt verder gedragen door kerken en christelijke organisaties in Europese landen en daarbuiten.