Misverstanden over dementie staan diagnose in de weg
Veel Nederlanders hebben verkeerde opvattingen over dementie. Dat staat een snelle diagnose in de weg.
Dat meldde de organisatie Alzheimer Nederland vanmorgen. In de helft van de gevallen wordt de diagnose dementie niet of te laat gesteld. Daardoor lopen naar schatting 120.000 patiënten met dementie de noodzakelijke behandeling en begeleiding mis.Angst, ontkenning, schaamte en gebrek aan kennis bij patiënten en hun familie zijn hiervan vaak de onderliggende redenen, aldus Alzheimer Nederland. De organisatie start maandag een publiekscampagne om het belang van een goede en tijdige diagnose van dementie onder de aandacht te brengen.
Alzheimer Nederland publiceerde vanmorgen een onderzoek van Maurice de Hond. Daaruit blijkt dat Nederlanders nogal wat misvattingen hebben over dementie. Zo denkt tweederde dat de meeste mensen met dementie worden verzorgd in een verpleeghuis. In werkelijkheid woont slechts 30 procent van hen in een verpleeg- of verzorgingshuis en 70 procent dus thuis, met hulp van mantelzorgers.
Daarnaast realiseren zich maar weinig Nederlanders dat dementie een dodelijke ziekte is, aldus Alzheimer Nederland. Ook weten zij niet dat zij hun risico om dementie te krijgen, kunnen verminderen door gezonder te leven.