Binnenland

Campagne tegen hiv-healings

De gemeente Amsterdam begint een campagne tegen zogeheten hiv- en homohealings. De genezingsbijeenkomsten zijn niet zonder risico, aldus wethouder F. Ossel.

Regioredactie
18 September 2009 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 08:41
AMSTERDAM - Bijlmer vanuit de lucht. De gemeente Amsterdam begint een campagne tegen zogeheten hiv- en homohealings, zoals die geregeld in de Bijlmer plaatsvinden. - Foto ANP
AMSTERDAM - Bijlmer vanuit de lucht. De gemeente Amsterdam begint een campagne tegen zogeheten hiv- en homohealings, zoals die geregeld in de Bijlmer plaatsvinden. - Foto ANP

De Amsterdamse wethouder had donderdag een gesprek met vertegenwoordigers van stadsdeel Zuid-Oost, homobelangenorganisatie COC en negen migrantenkerken. Met name in de Bijlmermeer zouden geregeld gebedsgenezingsdiensten plaatsvinden waarin wordt gevraagd om genezing van hiv en verandering van sekse.De negen migrantenkerken stuurden in totaal zeventien vertegenwoordigers naar het overleg met het gemeentebestuur. Zij uitten hun moeite met de houding van de gemeente en wilden bewijzen zien waaruit zou blijken dat zij hiv-healings zouden organiseren. De kerken verklaarden dat zij voor hiv-geïnfecteerden en homo’s bidden, maar mensen niet beletten om hulp bij de reguliere gezondheidszorg te zoeken. Ook dringen zij niet aan op het beëindigen van de medicatie.

Tijdens het gesprek gaven vrijwel alle voorgangers en kerkelijke leiders aan dat ze geloven in wonderen, maar dat ze zichzelf niet als artsen zien. „Een aantal kerken maakte heel duidelijk dat het geloof weliswaar voorop staat, maar dat ze ook hun sociale verantwoordelijkheid nemen en geen medische taak voor zichzelf zien weggelegd”, zei Ossel na afloop.

Ossel ging met ze om de tafel naar aanleiding van berichten over hiv- en homohealings die in het stadsdeel plaatshebben. De wethouder is bang dat mensen daardoor wegblijven van de gewone gezondheidszorg. Hij wil ook de religieuze leiders aansporen te stoppen met de bijeenkomsten. Zij moeten patiënten doorsturen naar de huisarts, aldus Ossel.

Volgens de wethouder hebben de geestelijk leiders om meer informatie gevraagd over hiv. Ook toonden zij zich bereid de dialoog met de gemeente en het COC voort te zetten. De gebedsgenezingsdiensten zijn vooral populair bij de Antilliaanse, Afrikaanse en Surinaamse gemeenschap.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet onderzoek naar de healings. Hieruit moet duidelijk worden of mensen die aan die bijeenkomsten meedoen zich inderdaad niet melden bij de normale gezondheidszorg.

Wethouder Ossel en zijn collega Vos hadden eerder dit jaar per brief bij minister Klink van Volksgezondheid aangedrongen op onderzoek naar de healings. Aanvankelijk wilde de bewindsman daar niet van weten, maar in mei nam hij alsnog het besluit om het onderzoek te laten uitvoeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer